Oglasi

Video: U Brazilu ubijen jaguar, olimpijska maskota

U brazilskom gradu Manausu ubijen jaguar, koji je, nakon slikanja pored olimpijske baklje, pobjegao iz kaveza.
Jaguar ubijen nakon što je pobjegao iz kavezaReuters

Ženka jaguara ubijena je u amazonskom gradu Manausu nakon ceremonije na kojoj je fotografirana s olimpijskom bakljom.

Brazilski vojnik bio je prisiljen ubiti jaguara nedugo nakon završetka pripremne ceremonije za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, koje će biti održane od 5. do 21. augusta ove godine.

Sedamnaestogodišnja ženka jaguara imena Juma, nakon ceremonije, premještena je u kavez, odakle je pobjegla, pa je jedan od vojnika prvo ispalio strelice za smirivanje, a potom je otvorio vatru iz pištolja.

"Smrt jaguara bila je veoma tužna. Napravili smo grešku tako što smo dozvolili da olimpijska baklja, simbol mira i jedinstva, bude izložena uz okovanu divlju životinju. Garantiramo da sličnih incidenata neće biti na Olimpijadi", saopćio je Organizacioni komitet Olimpijade.

Ubijanje životinje izazvalo je reakcije grupa i udruženja za zaštitu prava životinja, koja su kritizirala brazilske vlasti, jer su u olimpijski događaj uključile divlju životinju.

"Kada će ljudi (i institucije) prestati s ovim bolesnim prijedlozima da trebaju pokazati moć i kontrolu prikazujući pripitomljavanje divljih životinja", napisala je na svojoj službenoj stranici Unija za slobodu divljih životinja sa sjedištem u Rio de Janeiru.

Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, jaguar je ugrožena vrsta, koja je već nestala u Urugvaju i El Salvadoru. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.