Video: Tužba žrtava zbog programa mučenja CIA-e

Žrtve programa mučenja američke Centralne obavještajne agencije prvi put su se našle na sudu, nakon što su pokrenule građansku parnicu protiv psihologa koji su osmislili ovaj program, a sudija je na prvom saslušanju dozvolio da se slučaj nastavi.

Tri zatvorenika tajnih zatvora CIA-e tužila su dva psihologa koje je agencija angažirala da pomognu u razvijanju zloglasnih programa ispitivanja, koji su uključivali sistematsko mučenje.

U proteklim pokušajima da se utvrdi odgovornost CIA-e, američka vlada je blokirala slučajeve da se nastave, tvrdeći da bi se na taj način mogle otkriti državne tajne.

Međutim, od kako je Senat objavio izvještaj o mučenjima, mnoge bitne informacije za ovaj slučaj sada su dostupne javnosti.

Američka unija građanskih sloboda zastupa tri bivša zatvorenika.

Dvojica od njih, Suleiman Abdullah Salim i Mohamed Ahmed Ben Soud, preživjeli su mučenje, dok je treći, Gul Rahman, umro u zatvoru 2002. godine.

Njegova porodica nikada nije zvanično obaviještena o njegovoj smrti.

Advokati Jamesa Elmera Mitchella i Johna Jessena, dvojice psihologa, pokušavali su odbaciti slučaj, tvrdeći da njihovi klijenti imaju imunitet, jer su radili za vladu.

ACLU tvrdi da je kompanija Mitchella i Jessena dobila 81 milion dolara od CIA-e da bi osmislili program mučenja.

Suleiman Abdullah Salim je u videu koji je objavio ACLU rekao: “Svaki put kada pomislim na zatvor, sjetim se svega. Ne mogu spavati Ne mogu jesti. Ne mogu osjetiti miris. U velikoj sam boli. Ništa ne razumijem. Imam glavobolje. Želim povratiti. Nevin sam. Zašto me toliko udaraju?”

Dok su bili u tajnim zatvorima CIA-e, Selim, Ben Soud i Rahman su bili izloženi stalnom mučenju – prisilnom skidanju, glasnoj muzici, simulaciji utapanja, zatvaranju u male kutije, ostavljanju bez hrane, svjetla i sna.

Izvor: Agencije