Oglasi

Video: Tužba žrtava zbog programa mučenja CIA-e

Sud je dozvolio da se nastavi prvi slučaj koji su pokrenuli zatvorenici protiv psihologa, autora programa mučenja.

Žrtve programa mučenja američke Centralne obavještajne agencije prvi put su se našle na sudu, nakon što su pokrenule građansku parnicu protiv psihologa koji su osmislili ovaj program, a sudija je na prvom saslušanju dozvolio da se slučaj nastavi.

Tri zatvorenika tajnih zatvora CIA-e tužila su dva psihologa koje je agencija angažirala da pomognu u razvijanju zloglasnih programa ispitivanja, koji su uključivali sistematsko mučenje.

U proteklim pokušajima da se utvrdi odgovornost CIA-e, američka vlada je blokirala slučajeve da se nastave, tvrdeći da bi se na taj način mogle otkriti državne tajne.

Međutim, od kako je Senat objavio izvještaj o mučenjima, mnoge bitne informacije za ovaj slučaj sada su dostupne javnosti.

Američka unija građanskih sloboda zastupa tri bivša zatvorenika.

Dvojica od njih, Suleiman Abdullah Salim i Mohamed Ahmed Ben Soud, preživjeli su mučenje, dok je treći, Gul Rahman, umro u zatvoru 2002. godine.

Njegova porodica nikada nije zvanično obaviještena o njegovoj smrti.

Advokati Jamesa Elmera Mitchella i Johna Jessena, dvojice psihologa, pokušavali su odbaciti slučaj, tvrdeći da njihovi klijenti imaju imunitet, jer su radili za vladu.

ACLU tvrdi da je kompanija Mitchella i Jessena dobila 81 milion dolara od CIA-e da bi osmislili program mučenja.

Suleiman Abdullah Salim je u videu koji je objavio ACLU rekao: "Svaki put kada pomislim na zatvor, sjetim se svega. Ne mogu spavati Ne mogu jesti. Ne mogu osjetiti miris. U velikoj sam boli. Ništa ne razumijem. Imam glavobolje. Želim povratiti. Nevin sam. Zašto me toliko udaraju?"

Dok su bili u tajnim zatvorima CIA-e, Selim, Ben Soud i Rahman su bili izloženi stalnom mučenju - prisilnom skidanju, glasnoj muzici, simulaciji utapanja, zatvaranju u male kutije, ostavljanju bez hrane, svjetla i sna.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.