Video: Turski manevri na -25 stepeni

 
[YouTube / Bozkurt 39.59]

Turska vojska objavila je danas fotografije i videosnimke ovogodišnjih Zimskih vojni vježbi, koje su trajale od 14. do 16. februara.

Manevri su, kako navode turski mediji, izvedeni u sjeveroistočnoj provinciji Kars, gdje su temperature dostizale i minus 25 stepeni Celzija.

U saopćenju Armije Turske navodi se kako je vježbe organizirala komanda 14. mehanizirane pješadijske brigade te kako učestvuju pripadnici zračnih jedinica.

Dodaje se kako vježbe za cilj imaju analizu kapaciteta i sposobnosti trupa da djeluju u uvjetima oštre zime, simuliranje uvjeta u borbenim zonama u svim dimenzijama, jačanje sposobnosti borbe i manevara te jačanje trupa u smislu izdržavanja žestokog nevremena.

Predstavnici susjednih država na vježbama

Ukupno je u manevrima učestvovalo gotovo 1.400 vojnika, 330 vozila različitih tipova i upotrijebljen je 1.281 komad različitog naoružanja.

U saopćenju se dodaje kako su manevre pratili zvaničnici susjednih Azerbejdžana i Gruzije, kao i 40 vojnih atašea iz različitih država. Prisutni su bili i predstavnici namjenske industrije, nevladinih organizacija i državnih institucija.

Izvor: Agencije