Video: Turski avioni bombardirali kurdske snage u Siriji

Turska avijacija izvršila je niz zračnih udara na kurdske položaje na sjeveroistoku Sirije, pri čemu je poginulo više kurdskih boraca, izvijestile su kurdske snage i Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

“Turski avioni izvršili su veliku ofanzivu na bazu u kojoj su komunikacijsko središte za medije i vojni objekti”, dodaju Jedinice za zaštitu kurdskog naroda, oružano krilo jedne od stranaka sirijskih Kurda.

Turci su bombardirali položaje blizu sirijskog grada Al Malikije, blizu turske granice, u noći na utorak, javlja YPG, prenosi Hina.

Turska je izvršila “desetke simultanih zračnih udara” na položaje YPG-a u pokrajini Hasake, na sjeveroistoku Sirije i na komunikacijsko središte za medije, objavio je SOHR, organizacija koja se oslanja na široku mrežu izvora u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Poginulo više od 320.000 ljudi

“Poginulo je 18 pripadnika YPG-a koji su radili u toj medijskoj ustanovi”, rekao je za AFP direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Po njegovu mišljenju, ovo su prvi turski napadi u Siriji otkad je Ankara u martu objavila završetak svoje vojne kampanje “Štit Eufrata”.

Sirijski rat, koji je počeo 2011. godine, kada je režim u krvi ugušio proteste u kojima su se tražile demokratske reforme, zakomplicirao se kada su u sukob ušle milicije, regionalne i međunarodne sile te oružane grupe.

U njemu je izginulo više od 320.000 ljudi, a više od polovine od gotovo 22 miliona Sirijaca moralo je napustiti svoj dom.

Izvor: Agencije