Oglasi

Video: Turska vojska uvodi u upotrebu dron kamikazu

Letjelice kojima s tla može upravljati samo jedan vojnik dizajnirane su da udare u metu kako bi detonirale bojevu glavu.

Dronovi kamikaze, proizvod turske odbrambene industrije, uskoro će se naći u upotrebi.

Ismail Demir, zvaničnik odbrambene industrije i predsjedavajući Inženjerstva odbrambenih tehnologija, kazao je za agenciju Anadolija da je krenula masovna proizvodnja drona kamikaze, koji je prvi put izložen na Sajmu odbrambene industrije u maju.

Dronovi kamikaze, lagane letjelice kojima često upravlja samo jedan vojnik, dizajnirani su da udare u metu kako bi detonirali bojevu glavu.

Planirana je proizvodnja tri modela ovih dronova, koji uključuju letjelicu fiksiranih krila ALPAGU i dvije letjelice rotirajućih krila KARGU i TOGAN.

ALPAGU, težak 3,7 kilograma, može koristiti samo jedan vojnik u krugu pet kilometara, izvršavajući precizne napade na pokretne mete danju ili noću.

KARGU (6,3 kilograma) izvršava slične zadatke kao i ALPAGU, ali je konstrukcijski različit zbog rotirajućih krila.

TOGAN (7,5 kilograma) podesan je za misije istraživanja i nadzora, a također može automatski otkriti i klasifikovati pokretne ili nepokretne prijetnje i obavljati zadatke bez potrebe za operaterom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.