Video: Turska produžila vanredno stanje, uhapšeni demonstranti

 

Turska vlada produžila je izvanredno stanje u zemlji za još tri mjeseca, počevši od srijede, izjavio je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

Obraćajući se novinarima u Ankari, Kurtulumus je naglasio da je odluka nastupila nakon što je tursko Vijeće nacionalne sigurnosti savjetovalo Vladu da to učini, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, više stotina ljudi okupilo se sinoć na dvije lokacije u Istanbulu, prosvjedujući zbog rezultata referenduma.

Demonstranti okupljeni u Besiktasu i Kadikoyu nosili su transparente na kojima je pisalo “Ne, mi ćemo pobijediti”, uzvikujući “Lopov, ubica Erdogan”.

U Antaliji je uhićeno najmanje 13 osoba zbog remećenja javnog reda.

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske (MGK) usaglasilo je ranije u ponedjeljak preporuku za produženje izvanrednog stanja u toj zemlji za dodatna tri mjeseca.

Sjednicom tog vijeća u Predsjedničkoj palači u Ankari predsjedavao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Treće produženje 

Izvanredno stanje je već dva puta produljeno, u listopadu i u siječnju nakon što je proglašeno 20. srpnja, 5 dana nakon pokušaja puča.

U nedjelju je na referendumu s nešto više od 51 posto glasova izglasano jačanje predsjedničkih ovlasti, prema službenim rezultatima.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da će Turska nastaviti svojim putem nakon referenduma, bez obzira na izvještaje Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju.

On se obratio tisućama građana koji su došli pred Predsjedničku palaču u Ankari kako bi mu čestitali pobjedu na referendumu održanom u nedjelju.

Tom je prilikom istaknuo kako je voljom 25,2 milijuna birača u Turskoj prihvaćen prijedlog ustavne reforme i kako je time okončana rasprava o tom pitanju.

“Izmjene Ustava, koje su prihvaćene najvećim brojem glasova u povijesti Turske, u korist su i za dobro našeg naroda. Sada je vrijeme da se svi zajedno okrenemo prema budućnosti”, poručio je Erdogan.

Erdogan najavio novi referendum

Osvrnuo se i na posmatračku delegaciju OSCE-a i kazao da bi ta organizacija “trebala znati gdje joj je mjesto”.

“U Europi postoji jedna organizacija, OSCE. Sada ta organizacija priprema neki svoj izvještaj o referendumu. Umjesto da pišete kako je glasovanje bilo ovakvo ili onakvo, znajte gdje vam je mjesto i gledajte svog posla. Izvještaje s političkim sadržajima koje spremate mi nećemo ni gledati ni slušati. Mi ćemo nastaviti svoj put”, poručio je Erdogan.

Naglasivši kako Europska unija drži Tursku na ulaznim vratima već 54 godine, Erdogan je poručio da će sjesti i razgovarati, ali da će i o tom pitanju raspisati novi referendum u Turskoj.

Izvor: Agencije