Video: Turska granatirala kurdske snage u Halepu

Izvor: YouTube / Hawar Turkce

Turske snage su danas granatirale dijelove sirijske provincije Halep, koje pod kontrolom drže kurdske snage, potvrdio je premijer Turske Ahmet Davutoglu.

Davutoglu je izjavio u Ankari kako se kurdske snage momentalno moraju povući iz okoline Azaza u Siriji.

“YPG [oružane snage kurdske Partije demokratskog jedinstva] momentalno se mora udaljiti od Azaza i neka mu se ne približava”, rekao je turski premijer podsjećajući kako snage organizacije koja je ogranak PKK-a u Siriji ne smiju ugrožavati slobodni koridor nedaleko od tursko – sirijske granice niti činiti korake ka upotrebi aerodroma Minnigh protiv Turske ili protiv opozicije.

Davutoglu je podsjetio da je zabrinutost zbog događanja u tom području prenio u telefonskom razgovoru s zamjenikom američkog predsjednika Joe Bidenom.

PYD u svojim namjerama predstavlja prijetnju po sigurnost pograničnog prostora između Turske i Sirije tako da će, kako je kazao, potrebne mjere biti preduzete, kazao je turski premijer.

Šef Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman izjavio ke ranije da su turske granate pogodile dijelove Halepa, uključujući vojnu bazu Minnigh, koju su nedavno zauzele snage vodeće stranke sirijskih Kurda – Partije demokratskog jedinstva (PYD), prenijela je agencija AFP.

Kurdi potvrdili napade

Zvanična Ankara smatra PYD i njene oružane snage YPG ograncima Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj digla pobunu još prije nekoliko decenija, a borbe su se nedavno intenzivirale.

Nedugo prije nego što je Turska preduzela granatiranje predgrađa Halepa, turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da će Ankara, ukoliko to bude potrebno, preduzeti vojnu akciju protiv PYD.

Kurdski izvor je za AFP rekao da Turska granatira strateški važan vojni aerodrom u Minnighu, koje su kurdske snage zauzele u srijedu.

Turske vlasti saopćile su da je granatiranje područja Halepa uslijedilo nakon što su kurdski borci granatirali područje oko baze Akcabaglar u Turskoj. Turska vojska je uzvratila artiljerijskom vatrom u skladu sa pravilima o angažmanu, navodi agencija Anadolija.

Pored toga, minobacački projektil ispaljen s položaja snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, pao je danas oko 15.00 sati po lokalnom vremenu u blizini policijske stanice Calibogazi u turskom Hatayu. Turska vojska je uzvratila artiljerijskom vatrom.

Aerodrom Minnigh, udaljen desetak kilometara od turske granice, smješten je između dvije važne saobraćajnice koje iz Halepa, drugog po veličini grada u zemlji, vode u Azaz, nešto sjevernije.

Napadi vladinih snaga

U međuvremenu, sirijske vladine snage su, uz zračnu podršku ruskih snaga, danas osvojile selo na iznad grada Halepa, čime su gotovo opkolile predgrađa tog grada pod kontrolom pobunjenika, objavila je danas sirijska državna televizija.

Sirijska vojska je zauzela selo Al-Tamura, koje se nalazi na iznad gradova Anadan, Hajan i Haritan, koji su posljednjih dana bili izloženi žestokim udarima i postali su prva linija fronta u gotovo petogodišnjem sirijskom ratu, prenio je Reuters.

Pobunjeničke grupe u Siriji saopćile su da neće obustaviti borbu jer ne vjeruju da će Rusija, saveznik Vladinih snaga, prestati s bombardiranjem.

Pobunjenici su izrazili sumnju u dogovor svjetskih sila da će izvršiti pritisak za obustavom neprijateljstava u roku od sedam dana.

Turska i Saudijska Arabija bi mogle izvesti kopnenu operaciju protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, a Arabija će rasporediti borbene avione u jednoj turskoj bazi, rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je rekao da nema potrebe bilo koga plašiti kopnenom operacijom u Siriji.

Vodeći svjetski zvaničnici sastaju se već drugi dan u Minhenu na 52. konferenciji o sigurnosti.

Medvedev je ponovo odbacio optužbe da ruske zračne snage bombardiraju civile u Siriji.

“Nema dokaza da bombardiramo civile iako nas svi optužuju da to činimo. Rusija ne pokušava da ostvari neke tajne ciljeve u Siriji. Jednostavno pokušavamo zaštititi naše nacionalne interese”, rekao je on, dodavši da Moskva želi da spriječi ekstremiste da stignu do Rusije.

Izvor: Al Jazeera i agencije