Video: Trumpov ured u ilegalnom izraelskom naselju


Kliknite da pogledate video

Pristalice Donalda Trumpa u Izraelu otvorile su ured u ilegalnom naselju na Zapadnoj obali. 

“Ovo nije politička poruka ili simbol bilo koje vrste”, kaže Tzvika Brot, menadžer kampanje u Izraelu.

Međutim, ako nije tako, zašto je Yossi Dagan, ključna figura u naseljavanju Zapadne obale, bio na otvaranju ureda?

Također, Marc Zell, kopredsjedavajući organizacije Republican Overseas Israel koja okuplja američke državljane u ovoj zemlji i predstavlja republikance, ponosno se hvalio Trumpovim stavovima naklonjenim okupaciji.

“Radio sam sa predstavnicima Trumpove kampanje kako bi bio usvojen amandman koji specifično izostavlja bilo koje spominjanje Izraela kao okupatora”, rekao je.

“Donald Trump se čak više ni ne pretvara da podržava rješenje o dvije države. Šta će američki Jevreji i američka politika učiniti da odgovori na ovo? Ako Trump ne podržava rješenje o dvije države, šta onda podržava?”, pita se Simone Zimmerman, američka aktivistkinja u Izraelu.

Ured pristalica Trumpa nalazi se u Karnei Shomronu, ilegalnom izraelskom naselju.

Organizacija Republican Overseas Israel tvrdi da 220.000 Amerikanaca živi u Izraelu, a 80.000 na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Doprijet ćemo do svakog američkog glasača koji želi da glasa u Izraelu. Naša poruka ostaje ista – odmah se registrirajte kako biste mogli glasati”, poručuju.

Nije poznato na koji način će američki državljani glasati u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama, ali istraživanja pokazuju da je Hillary Clinton u vodstvu.

Izvor: Al Jazeera