Video: Trenutak kada je zemljotres pogodio Nepal

Danas su objavljeni snimci nadzorne kamere koji prikazuju udar zemljotresa od 7,8 stepeni na kružnom toku na jugu Katmandua.

Snimci prikazuju kružni tok na lokaciji Tripureshwor Showk, a u trenutku udara potresa, spomenik na raskrsnici pada.

Zemljotres u Nepalu je usmrtio više od 5.000 ljudi i razorio drevnu prijestolnicu Kathmandu prošle subote.

Pet dana nakon potresa, spasioci su iz ruševina izvukli troje preživjelih – bebu, petnaestogodišnjeg dječaka i ženu.

Ujedinjeni narodi uputili su apel za pomoć od 415 miliona dolara za Nepal, pošto je oko 70.000 kuća uništeno i 530.000 oštećeno u razornom zemljotresu, a američki predsjednik Barack Obama, obećao je da će Sjedinjene Američke Države učiniti “sve što mogu da pomognu”.

Obama je pozvao sinoć premijera Nepala Sushil Koiralu, da bi izrazio saučešće zbog gubitka ljudskih života i dva zvaničnika su razgovarala o tekućim naporima da se odgovori na posljedice zemljotresa.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, rekao je da je Obama obećao da će SAD učiniti sve što može da pomogne tim naporima i obavijestio da je već poslala 10 miliona dolara pomoći i uputila 24 vojna komandosa koji su već u Nepalu u misiji obuke i pomoći pri spašavanju.

Među žrtvama je i 18 planinara koji su bili u baznom logoru na Mont Everestu kada je lavina, zbog zemljotresa, uništila sve na svom putu, a policija je objavila da se još 38 planinara vodi kao nestalo, među njima 15 Izraelaca, pet Kanađana, tri državljana Bangladeša i tri Francuza.

Izvor: Agencije