Video: Otvoren most Sultan Selim u Istanbulu

U Istanbulu je svečano otvoren i u promet pušten treći most preko Bosfora “Yavuz Sultan Selim”, nazvan po osmanskom sultanu iz 16. vijeka, kojim su treći put povezane Evropa i Azija.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovali su predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, brojni turski ministri, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, zamjenik premijera Srbije Rasim Ljajić, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci, bugarski premijer Bojko Borisov te brojni drugi svjetski zvaničnici.

Po turskim zvaničnicima, “to je najduži viseći most sa željezničkim sistemom na svijetu”. Dug je 1,4 kilometra, širok 59 metara i imat će osam prometnih traka i dvosmjernu željezničku prugu. Gradnja je koštala 900 miliona eura. Piloni mosta visoki su 323 metra što ih stavlja u rang s Eiffelovim tornjem (324 metra).

Most bi trebao smanjiti prometnu gužvu u Istanbulu i ublažiti problem s onečišćenjem zraka.

Dnevno će ga prelaziti 135.000 automobila. Mostarina za automobile koji će prelaziti s evropske na azijsku stranu iznosit će 9,90 turskih lira (tri eura), a u obrnutom smjeru neće se naplaćivati.

Veliki projekti u Turskoj

Most će spajati istanbulski kvart Sariyer na evropskom dijelu i Poyrazkoy na azijskom dijelu grada.

“Most će za 30 posto smanjiti promet u Istanbulu i ublažiti pritisak na druga dva mosta”, kaže turski ministar prometa Ahmet Arslan. 

Turska je u posljednjem periodu ostvarila značajne infrastrukturne projekte, među kojima su i most Osmangazi, megaprojekt koji je dio autoputa dužine 433 kilometra, koji će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir.

Most poznat i kao turski “Golden Gate” je četvrti najveći viseći most na svijetu.

Jedan od značajnih projekata je i gradnja trećeg istanbulskog aerodroma koji će koštati 10,25 milijardi eura, a koji će ujedno biti najveći na svijetu.

Erdoganova vlada prije tri godine iznijela je desetogodišnji plan infrastrukturnih investicija vrijednog 200 milijardi dolara. Erdogan se obavezao da nemiri koji proteklih mjeseci pogađaju Tursku neće zaustaviti te megaprojekte.

Izvor: Al Jazeera i agencije