Oglasi

Video: Tone plastičnog otpada na zabačenom otoku

Morske struje Pacifičkog okeana izbacile su gotovo 17 tona plastičnog otpada na obale otoka Henderson.

[YouTube/Dr Jennifer Lavers via Storyful]

Istraživači su upozorili da je nenaseljeni otok u južnom Pacifiku, jedno od najzabačenijih mjesta na planeti, lokacija koja je ponajviše pogođena zagađenjem plastičnim otpadom.

Dr. Jennifer Lavers je nakon skorašnje ekspedicije kazala da je najgušće zabilježena količina plastičnog otpada otkrivena na obalama otoka Henderson, koji je dio otočja Pitcairn.

Lavers procjenjuje da su gotovo 17 tona plastičnog otpada morske struje Pacifičkog okeana izbacile na obale otoka Henderson, a to smeće potječe iz Južne Amerike te sa ribarskih brodova.

"Ono što se desilo na otoku Henderson pokazuje da nema bijega od zagađenja plastičnim otpadom, čak i na najudaljenijim dijelovima naših okeana", rekla je Lavers, koja radi na Institutu za morske i antarktičke studije Univerziteta u Tasmaniji.

"Daleko od toga da se radi o netaknutom 'pustom otoku', kako to možda zamišljaju ljudi kad pomisle o tako zabačenim mjestima, otok Henderson je šokantan ali tipičan primjer kako plastični otpad utječe na okoliš na globalnom nivou", kaže Lavers.

Ona je objavila snimak na kojem se vide uvjeti na istočnoj plaži otoka Henderson.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.