Video: Tamna strana princa Bin Salmana

Nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija u centar pažnje gurnuo je saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (MBS). Otkad je 2015. faktički postao čelnik Saudijske Arabije, 33-godišnji princ dobio je veliku pažnju međunarodnih medija, sa čestim objavama o njegovim ekonomskim i društvenim reformama u konzervativnoj kraljevini.

No, Khashoggijev nestanak fokus interesa javnosti usmjerio je na tamniju stranu Bin Salmana, onu koja uključuje zatvaranje kritičara i aktivista za ljudska prava, hiljade ubijenih civila u Jemenu i brz rast broja pogubljenja otkad je preuzeo vlast.

Ovo je osam ključnih dešavanja otkad je počela rasti prinčeva moć:

– Rat u Jemenu

– Pritvaranje libanskog premijera

– Progon političkih rivala (slučaj hotela “Ritz-Carlton”)

– Kriza u GCC-u i blokada Katara

– Zatvaranje aktivista za prava žena

– Pogoršanje odnosa s Kanadom

– Rast broja pogubljenja

– Nestanak Jamala Khashoggija

Slučaj nestalog novinara

Prije dvije sedmice Jamal Khashogi, saudijski novinar i kritičar Bin Salmana, ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokument o razvodu od bivše supruge.

Tada mu se gubi svaki trag.

Turske vlasti vjeruju da je Khashoggija u zgradi ubio saudijski tim za likvidaciju, što Saudijci negiraju, govoreći da je novinar napustio konzulat ubrzo nakon što je u njega ušao.

Otad su Saudijska Arabija, Turska i mnogi drugi međunarodni igrači uključeni u partiju šaha.

SAD, Velika Britanija, Njemačka i nekoliko drugih zemalja traže istragu, prijeteći Saudijskoj Arabiji sankcijama ako se pokaže odgovornom za Khashoggijev nestanak.

Izvor: Al Jazeera