Video: Svjetske zvijezde protiv rasizma u SAD-u

YouTube/Mic

Veliki broj američkih i svjetskih zvijezda, kao što su Alicia Keys, Beyonce, Bono, Rihanna, Taraji P. Henson i Chris Rock, pojavilo se u moćnom videosnimku ove sedmice koji opisuje “23 razloga zbog kojih možete biti ubijeni ako ste tamnoputi u Americi”.

Ovaj snimak je objavio portal Mic.com i postao viralan na internetskim društvenim mrežama uz pomoć oznake #23Ways.

Izazvao je hiljade komentara i podijeljen je jednako toliko puta.

Dvadeset tri umjetnika u crno-bijeloj tehnici govore po rečenicu o djelu zbog kojeg je neko ubijen, a nakon svake poznate ličnosti pojavljuje se fotografija žrtve nasilja.

Ljutnja i frustracija

Mnogi od njih su poginuli prilikom kontakta s policijom.

Ove pogibije dovele su do velikog porasta ljutnje i frustracija među Afroamerikancima i do protesta, koji su prerasli u pokret Black Lives Matter.

Keys je kazala kako je inspiracija za ovaj videosnimak bila priča portala Mic.com, koju je ranije ovog mjeseca napisao Jamilah King pod naslovom “23 svakodnevna čina koja su kažnjiva smrću ako ste tamnoputi u Americi”.

Ovaj tekst je napisan nakon što je policija ubila Altona Sterlinga u Baton Rougeu (Louisiana), nakon prepirke s policijom, a sve je to snimio prolaznik.

Ugao priče u kojoj se navode svakodnevne stvari, poput smijeha, vožnje automobilom, odlaska na rođendansku zabavu, bio je poziv na djelovanje, kaže Keys.

‘Odlazak u kupatilo u vlastitom stanu’

“To je tako moćno, jer su sve to trivijalne stvari. Osjećala sam se užasno, frustrirano, ljuto, tužno i razočarano. Takve osjećaje svi dijelimo”, dodala je te istakla kako joj je bilo lako sakupiti njenih poznatih prijatelja iz svijeta umjetnosti da bi se ispunila cifra od 23.

“Svaka osoba koju sam kontaktirala je brzo reagirala. Svi su se osjećali kako se ja osjećam i odmah su bili spremni”, navodi ova pjevačica.

Keys se prva pojavljuje u snimku rečenicom: “Nedavanje žmigavca pri promjeni trake”, a zatim slijedi fotografija Sandre Bland, koja je umrla u zatvoru nakon što ju je policija zaustavila i privela tokom saobraćanog zaustavljanja (vlasti navode kako je riječ o samoubistvu).

Potom se pojavljuje Beyonce i govori: “Vožnja u automobilu djevojke s djetetom na zadnjem sjedištu” i slijedi fotografija Philanda Castilea, koga je policija ubila prošle sedmice u Minnesoti.

Njegova djevojka je uživo na internetu prenosila šta se potom dešavalo.

Glumac Rock u kameru govori: “Odlazak u kupatilo u vlastitom stanu”, što se desilo 18-godišnjem Ramarleyju Gramau, koga je policajac u Bronxu ubio 2012. godine.

Desetine hiljada potpisa

Još se u videu, između ostalih, pojavljuju: Pink, Bono, Janelle Monae, Adam Levine, Common, Queen Latifah, Kevin Hart, Jada Pinkett Smith, Jennifer Hudson i muž Keky Swizz Beatz.

Keys i organizacija We Are Here na kraju videa pozivaju na potpisivanje peticije kojom se od američkog predsjednika Baracka Obame i Kongresa SAD-a traži rad na “radikalnoj transformaciji kako bi se izliječila duga historija sistematskog rasizma, kako bi svi Amerikanci imali jednaka prava na život i potragu za srećom”.

Za nekoliko sati, internetsku peticiju potpisalo je na desetine hiljada osoba.

“Kada sakupimo 100.000 [potpisa], s tom peticijom otići ćemo direktno u Bijelu kuću”, poručila je Keys.

Izvor: Agencije