Video: Švicarski lovci pratili rusku delegaciju

Rusija je zatražila od Švicarske objašnjenje nakon što su lovci sa švicarskim oznakama nekoliko minuta pratili avion sa ruskom delegacijom u zračnom prostoru te zemlje.

“Izrazili smo nedoumicu i zatražili objašnjenje od švicarske strane zbog incidenta sa ruskim vladinim avionom na nebu iznad Konfederacije”, navodi se u saopštenju Ruske ambasade u Švicarskoj objavljenom na Twitteru, prenose agencije.

U petak su vojni avioni sa švicarskom oznakom nekoliko minuta na nesigurnom rastojanju pratili avion sa ruskom delegacijom koja je krenula u Peru na samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, navode agencije.

Incident se dogodio u zračnom prostoru Švicarske. U ruskom avionu su bili članovi ruske delegacije, među kojima i Aleksandar Fomin, šef Federalne službe za vojno-tehničku saradnju, kao i novinari. 

Kako je pišu ruski mediji, jedan od švicarskih lovaca se približio ruskom avionu toliko blizu da je bilo moguće vidjeti ne samo švicarske oznake na repu letjelice, nego i lice pilota.

On je ruskom avionu prišao sa lijeve strane, približavajući se krilu, zatim je izveo manevar i prošao sa desne strane.

Nakon nekoliko minuta lovci su se udaljili. U ruskoj posadi su rekli da je to uobičajena praksa, ali su novinari koji više od petnaest godina izvještavaju o radu ruskog predsjednika rekli da se sjećaju samo jednog sličnog slučaja, te da se lovac tada nije toliko približio putničkom dijelu aviona.

Izvor: Agencije