Oglasi

Video: Superbrzim vozom od Hong Konga do Kine za 14 minuta

Izgradnja superbrzog voza trajala je više od osam godina, a koštao je deset milijardi dolara.

Prvi brzi voz koji povezuje Hong Kong sa Kinom

Linija superbrzog voza koji saobraća ka kontinentalnom dijelu Kine otvorena je u subotu u Hong Kongu, čime je putovanje koje je trajalo sat vremena sada skraćeno na 14 minuta.

Izgradnja super brzog voza trajala je više od osam godina, a koštao je deset milijardi dolara.

Ovaj novi sistem napravljen je tako da će na dnevnom nivou moći prevoziti 80.000 putnika od finansijskog centra Azije, koji broji oko sedam miliona ljudi, do središta proizvodnje, provincije Guangdong.

Kako prenosi AP, putanja voza duga je 26 kilometara, a ide od Hong Konga do Shenzhena.

Kineski zakoni u Hong Kongu

Putujući tom linijom, putnici će biti u kontaktu s kineskom mrežom brze željeznice, koja saobraća na 44 odredišta, među kojima su Šangaj, Peking i zapadni grad Sian.

Projekt prate i kontroverze, jer su zakonodavci u Hong Kongu donijeli zakon kojim dozvoljavaju zajedničke punktove na terminalima.

Putnici iz Kine bit će pregledavani na terminalima, a ne na administrativnoj granici.

Prvi put zvaničnici Kine provodit će nacionalne zakone na tlu Hong Konga.

Prodemokratske grupe predvode proteste i kažu da zajednički punktovi potkopavaju autonomiju Hong Konga, koja je uvedena na osnovu sporazuma o jednoj zemlji s dva zasebna sistema, kada je ta teritorija integrisana u Kinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.