Oglasi

Video: Sukobi policije i demonstranata u Alžiru

Hiljade demonstranata marširalo je kroz prijestolnicu Alžira zbog kandidature predsjednika Abdelaziza Bouteflike za peti mandat.

Alžirska policija ispalila je u petak suzavac na demonstrante koji su na policajce bacali kamenje u blizini predsjedničke palate u centru glavnog grada, a u sukobu je nekoliko osoba povrijeđeno na obje strane.

U najvećim protestima u proteklih nekoliko godina, hiljade demonstranata marširalo je kroz prijestolnicu Alžira zbog kandidature predsjednika Abdelaziza Bouteflike za peti mandat na izborima zakazanim za april.

Aktuelni predsjednik je 2013. godine preživio infarkt i od tada nije prisutan u javnom životu.

Rijetki antivladini protesti

Ali Benflis, opozicioni kandidat, nazvao je ponovnu kandidaturu Buteflike "ponižavajućom za narod Alžira".

Od prošlog petka hiljade ljudi učestvuju u protestima protiv Vlade, što je u Alžiru, zbog straha od sveprisutnih tajnih službi sigurnosti, rijedak slučaj.

Demonstranti pritom nisu podržali nijednog kandidata opozicije.

Bouteflika je zaslužan za primirje poslije desetljeća dugog građanskog rata između pobunjenika i snaga sigurnosti, koji je za sobom ostavio oko 200.000 mrtvih, a na vlasti je od 1999. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.