Video: Sukobi na protestima ispred Ambasade SAD-a u Bejrutu

Protesters are seen near the U.S. embassy in Awkar, in Beirut
Protesters are seen near the U.S. embassy in Awkar, in Beirut, Lebanon December 10, 2017. REUTERS/Mohamed Azakir REUTERS/Mohamed Azakir

Libanske sigurnosne snage upotrijebile su suzavac i vodene topove kako bi rastjerale demonstrante oko američke ambasade u Bejrutu.

Kako se navodi, demonstranti su se okupili ispred ambasade zbog odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu, prenosi Reuters.

Učesnici protesta nosili su palestinske zastave, a otvorili su vatru i bacali projektile na sigurnosne snage, koje su postavile barikade na putu ka američkoj ambasadi na sjeveru Bejruta.

Demonstranti, od kojih su neki nosili palestinske zastave, palili su vatru na ulici i gađali snage sigurnosti koje su postavile barikade na glavnoj ulici koja vodi do ambasade.

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja pozvali su u subotu navečer Sjedinjene Američke Države da odustanu od odluke o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, jer će to povećati nasilje šire regije.

Objava predsjednika Trumpa predstavlja “opasno kršenje međunarodnog prava” i nije imala nikakav pravni učinak, saopćila je Arapska liga nakon sjednice, na kojoj su u Kairu učestvovale sve njene članice.

Protesters are seen near the U.S. embassy in Awkar, in Beirut
Protesters are seen near the U.S. embassy in Awkar, in Beirut, Lebanon December 10, 2017. REUTERS/Mohamed Azakir
REUTERS/Mohamed Azakir

Arapska liga je najavila da će od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tražiti rezoluciju o odbacivanju američke odluke.

Trump je u srijedu priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američke ambasade u taj grad, uprkos upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku.

Protesters are seen near the U.S. embassy in Awkar east of Beirut
Protesters are seen near the U.S. embassy in Awkar east of Beirut, Lebanon December 10,2017. REUTERS/Mohamed Azakir
REUTERS/Mohamed Azakir

Trumpova odluka izazvala je proteste i nasilje širom regije, u kojima je dvoje ljudi poginulo, a više od 750 ih je ranjeno.

Status Jerusalema jedna je od glavnih spornih tačaka u decenijama dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima.

Palestinci žele istočni Jerusalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Izvor: Agencije