Video: Sukobi izraelske policije i Palestinaca

Izraelska policija ispalila je šok bombe i gumene metke kako bi rastjerala Palestince tokom sukoba ispred džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, gdje se okupilo desetine hiljada muslimanskih vjernika povodom Kurban bajrama, rekli su očevici.

U sukobu je povrijeđeno najmanje 37 Palestinaca.

Palestinska hitna pomoć navodi da je najmanje 14 Palestinaca smješteno u bolnice, dok izraelski Kan radio javlja da su među povrijeđenima i četiri policajca, prenosi Reuters.

Do sukoba je došlo kod kompleksa džamije Al-Aqsa koja je za muslimane treće najsvetije mjesto u islamu kada su Palestinci uzviknuli: “Srcem i tijelom ćemo te povratiti Aqsa”.

Prethodno je ultraortodoksnim Jevrejima dopušten ulazak u kompleks džamije, što je izazvalo nezadovoljstvo Palestinaca.

Došlo je do ćuškanja i ljudi su počeli da beže kada su se začule šok bombe a dim prekrio kompleks, kažu očevici, prenosi Tanjug.

Dramatičan razvoj situacije

“Došlo je do dramatičnog razvoja situacije. Naime, prvo nam je rečeno da će se vrata džamijskog kompleksa zatvoriti nakon što muslimanski vjernici obave molitvu i izađu, te da im neće biti dopušteno da se vrate. A onda smo saznali da je nemuslimanima dozvoljen ulazak. Postojao je veliki pritisak ekstremnih jevrejskih desničara da im se odobri ulazak u kompleks džamije, jer se jevrejski praznik podudario s Kurban-bajramom”, javio je Al Jazeerin reporter Harry Fawcett.

Obično, kada je jedan od dva bajrama, policija ne dopušta ulazak u kompleks džamije nemuslimanima upravo da bi se izbjegle tenzije.

“U ranijoj izjavi policije rečeno je da, zbog velikog broja muslimana koji će doći na molitvu i mogućnosti sukoba, neće biti dozvoljen ulaz Jevrejima. Jevrejski političari krajnje desnice, koji su ustali protiv te odluke, vršili su veliki prtisak na policiju. I onda smo opet bili svjedoci upotrebe suzavca i topovskih udara”, dodaje Fawcett.

Sveto mjesto

Policija je u saopćenju navela da je razmjestila snage na lice mjesta kako bi spriječila nerede i rastjerala izgrednike.

Za Jevreje ovo je Brdo hrama, gdje su bila dva jevrejska hrama koja su srušena, nakon čega je podignuta džamija Al-Aqsa koja je za muslimane sveto mjesto.

Zbog toga se ova lokacija dugo nalazi u središtu izraelsko-palestinskog konflikta, navodi AP.

Osim toga, za muslimane je danas počeo Kurban bajram koji se ove godine poklapa sa hebrejskim praznikom Tisha B'Av, danom kada Jevreji žale zbog uništenja dva hrama.

Kako bi izbjegli tenzije na ovoj lokaciji policija je zabranila pristup nemuslimanima, uključujući i Jevreje.

Izvor: Al Jazeera i agencije