Video: Sukob policije i migranata na granici Grčke i Turske

Vlada situaciju nazvala direktnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti Grčke


[Anadolija]

Grčka policija ispalila je u srijedu ujutro suzavac i omamljujuće granate kako bi spriječila migranate koji pokušavaju preći granicu iz Turske.

Sukobi su izbili u blizini pograničnog grčkog sela Kastanies, objavio je AP, prenosi Beta.

Al Jazeerin dopisnik Đorđe Kostić, koji se nalazi na grčko-turskoj granici, izvijestio je da je zatvoren Kipi prelaz na autoputu između Grčke i Turske.

“Taj prelaz je glavni prelaz dve zemlje i do sada nije bio zatvoren”, rekao je Kostić, navodeći da grčka policija tvrdi da je Turska prva zatvorila prelaz.

Turska je prošle sedmice pustila migrante ka Evropi, nakon novih sukoba u Siriji, zbog kojih je veliki broj civila raseljen i krenuo ka turskoj granici.

Danima na kopnenoj granici traju sukobi i haos zbog velikog broja migranata koji pokušavaju ući u Grčku, a odatle dalje prema Zapadnoj Evropi.

Vlada je situaciju nazvala direktnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti Grčke i uvela hitne mjere za brzo provođenje deportacija i zamrzavanje podnošenja zahtjeva za azil na mjesec dana.

Migranti navode da ih grčka policija gura nazad preko granice u Tursku.

Deportacija migranata

Prema grčkim izvorima, oko 12.500 migranata okupilo se s druge strane granice, u sjeveroistočnoj regiji Evros.

U međuvremenu, grčka mornarica poslala je brod prema Lezbosu, s planom da novopridošle migrante ukrca i zadrži na brodu sve dok ne dođe trenutak da ih prebaci u logor na kopnu, prenijela je Hina.

Odatle će migranti biti po najkraćem postupku deportirani u svoje zemlje, rekao je agenciji dpa službenik obalne straže na otoku.

Migranti koji još uvijek pristižu na Egejske otoke također će biti deportirani po istom postupku.

Grčka blokadom ganice pokušava odvratiti migrante

Više od 900 ljudi zaplovilo je prema grčkim otocima otkad je Turska skinula blokadu 29. februara, iako nije bilo novih dolazaka od utorka s obzirom na olujno nevrijeme.

Deseci hiljada migranata već su zarobljeni na otocima.

Poginuli deseci tuskih vojnika

Grčka je na turski korak reagirala novim, žestokim pristupom te želi potpuno zatvoriti svoju kopnenu granicu, kao što su to 2015-2016. učinile zemlje na balkanskoj migrantskoj ruti.

Atena je u nedjelju rekla da mjesec dana neće prihvaćati prijave za azil te da planira po hitnom postupku protjerati one sve one koji u međuvremenu dođu.

Najava Turske da neće zaustaviti izbjeglice koje žele preći u Evropu uslijedila je nakon ofanzive vojske sirijske vlade, koju podržava Rusija, u provinciji Idlib, na sjeverozapadu zemlje, posljednjem uporištu pobunjenika, koje podržava Turska.

Deseci turskih vojnika koji se bore u Idlibu poginulo je u ofanzivi, a oko milion civila je raseljeno. 

Izvor: Al Jazeera i agencije