Video: Studenti protestirali u Beogradu protiv odluke o zatvaranju domova

Studenti stanari više studentskih domova u Beogradu okupili su se kasno u četvrtak ispred Skupštine Srbije, u znak nezadovoljstva zbog najave o zatvaranju studentskih domova u okviru novih mjera vlade u odgovor na rast broja zaraženih, najvećim dijelom u Beogradu, a kako se tokom večeri odustalo od te mjere – tražili su zvaničnu odluku o tome.

Studenti ostaju u studentskim domovima u Beogradu , kazao je u petak ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, te dodao da će studenti dobiti u augustu još jedan ispitni rok. 

Studenti su u protest krenuli nakon izjave predsjednika Aleksandra Vučić u intervjuu za javni servis rekao da će jedna od mjera, kako bi se zaustavilo širenje korona virusa, biti zatvaranje studentskih domova u Beogradu, prenosi Tanjug.

To je izvelo studente najprije ispred Studentskog grada, doma “4. april”, “Penezića” na Zvezdari, gdje su uzvikivali “nećemo kući”….

Potom su se studenti iz više domova okupili ispred Skupštine Srbije.

Raša Karapandža, profesor finansija i zamjenik dekana za obrazovanje na Univerzitetu EBS u Njemačkoj, kazao je da je zatvaranje domova nepopularna, ali jedina ispravna odluka. Na Twitteru je napisao da nikakve mjere neće spriječiti širenje epidemije u studentskim domovima te je zaključio da domove treba zatvoriti.

Naveo je i svoje iskustvo kada je živio sa studentima na kampusu NYU-a tokom epidemije. Kako je napisao, sam univerzitet je mogao da testira, imao cijele zgrade za izolaciju oboljelih, timove za traženje kontakata, jednu od najmodernijih bolnica, vršila se stalna dezinficiranja, ali da ništa to nije bilo dovoljno.

Tokom večeri je u razgovoru Vučića i predstavnika studenata, kako su prenijeli beogradski mediji, dogovoreno da se domovi ipak ne zatvaraju, uz povećanje epidemioloških mjera.

Grupa studenata, koja se okupila u petak na platou ispred Filozofskog fakulteta, razišla se nešto poslije 11 sati, nakon što im se obratila rektorica Univerziteta u Beogradu profesorica Ivanka Popović i pošto su iz Vlade Srbije dobili uvjeravanje da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Rektorica Popović je rekla da je tu da podrži studente i da je raniji dogovor sa ministarstvom prosvjete bio da se realizira julski ispitni rok do kraja, na šta su studenti reagirali povicima “celo leto, celo leto”.

“Ovde smo da vas podržimo . Učinićemo sve da se obezbede dodatni ispitni rokovi, ali znate da je ta odluka na fakultetima. Dekani to znaju i vrlo su fleksibilni”, rekla je Popović.

Ispunjenje zahtijeva

Nakon obraćanja rektorice, Marko Radić, student sociologije, pozvao je kolege da se raziđu, jer su iz Vlade Srbije dobili uvjeravanje da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Oni traže da u domovima ostanu do kraja akademske godine, da se osigura besplatno testiranje na virus korona za studente, dodatni rok za akademce zaražene virusom korona i da uprava studentskog parlamenta podnese ostavku.

“Sačekaćemo naredna tri dana da vidimo da li će naši zahtevi biti ispunjeni. Ukoliko ne budu ispunjeni nastavićemo sa protestima”, zaključio je on.

Ministar Šarčević je za TV Prva rekao da je plasirana “loša informacija” od strane Studentske poliklinike o broju zaraženih studenata, te se stekao utisak da su svi oboljeli iz studentskih domova, prenosi Tanjug.

Zaraženi studenti

“Samo 20 odsto studenata koji su zaraženi su iz domova, ostali nisu. Još u ponedeljak sam predočio tu informaciju Kriznom štabu”, rekao je Šarčević.

Ističe da je u studentskim domovima u Beogradu zaraženo 49 studenata, da oni uglavnom imaju blagu kliničku sliku, da u domovima u Novom Sadu, Kragujevcu nema zaraženih, da je u Nišu dvoje zaraženih.

“Predsedniku su plasirani podaci Studentske poliklinike o broju zaraženih studenata, ali nisu svi oni iz domova. Samo je 20 odsto iz domova”, ponovio je ministar i dodao da su akademci disciplinirni, nose maske i da niko nije zaražen na ispitima.

Izvor: Agencije