Video: Stigla turska pomoć u Novi Pazar

Na aerodromu su avion dočekali ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić (Anadolija)

Veliki broj Novopazaraca okupio se ispred Dijagnostičko centra kako bi pomogao pri istovaru pomoći koju je Turska poslala Novom Pazaru i Tutinu. Dio pomoći biće odvojen i za Sjenicu, javljaju lokalni mediji.

Deseci Novopazaraca pomoglo je da se oprema istovari iz kamiona i smjesti na ona odjeljenja Opšte bolnice gdje je neophodna.

Iz Turske je stiglo 100.000 hirurških maski, 30.000 epidemioloških maski, 10.000 litara dezinfekcionih sredstava, jedan mobilni rentgen, tri hi flow ventilatora, 5 kanalnih Ekg aparata i još mnogo toga, navode lokalni mediji.

Avion stigao iz Turske u Beograd

Avion sa humanitarnom pomoći iz Turske u kome se nalazi 16 tona medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa stigao je ranije danas u Srbiju, na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, javlja Anadolija.

Na aerodromu su avion dočekali ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, a pomoć će biti poslata u Novi Pazar, Tutin i deo u Sjenicu. 

Turska je Srbiji poslala 16 tona medicinske opreme, odnosno svega što je potrebno ljekarima u borbi protiv korona virusa, a nakon što je iz Srbije stigao poziv za pomoć.

U aprilu poslan prvi avion

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic naveo je da svi prolazimo kroz težak period, uz nadu da ćemo kroz teško vreme proći sa što manje posledica.

“Turska je u aprilu, po nalogu našeg predsednika (Recepa Tayyipa Erdogana) poslala prvi avion pomoći u Srbiju. Kasnije smo dostavili dva šlepera pomoći. Očekivali smo da će pandemija oslabiti tokom leta ali, nažalost, vidimo da broj zaraženih ponovo raste. Verujemo da će Srbija prebroditi i ovaj period, zahvaljujući merama koje sprovodi”, kazao je on.

Ambasador je dodao da Turska u borbi protiv pandemije nastavlja da bude uz Srbiju, zbog čega je i danas poslala pomoć po instrukcijama predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

“Pomoć koju smo danas dostavili je rezultat saradnje sa centralnim i lokalnim vlastima. Nadam se da će ova pomoć doprineti borbi protiv COVID-a u regionu. Ovim povodom, želeo bih da se zahvalim vlastima Srbije na bliskoj saradnji s našom zemljom i da svima poželim dobro zdravlje”, rekao je Bilgic.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izrazio je u ime Vlade Srbije zahvalnost Turskoj za veliku pomoć “koju pruža i ovoga puta, nakon aprila kada je stigla pomoć za više gradova u Srbiji”.

Pomoć Novom Pazaru i Tutinu

“Sada imamo veliku količinu pomoći koja je namenjena Novom Pazaru i Tutinu. Verujem da će deo pomoći biti namenjen i za Sjenicu. O kakvoj i kolikoj količini robe se radi najbolje ilustruje činjenica da je pun avion sa robom ranije bio namenjen za dve ili tri države, a sada je pun avion sa zaštitnom, medicinskom opremom, dezinfekcionim sredstvima i drugom vrstom opreme i pomoći namenjen za dva ili tri grada, odnosno dve ili tri opštine u Srbiji”, naveo je.

Ljajić je ocijenio da se na ovaj način još jednom pokazuju odlični odnosi između dviju država i dvojice predsednika i kao i mnogo puta do sada pokazuje se briga Turske za dobre odnose, ali i brigu za narod u Srbiji.

Prema nalogu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, iz Turske je u Srbiju jutros poslana pomoć koja se sastoji od zaštitnih maski, respiratora turske proizvodnje, nosila, vizira i naočara.

Medicinske potrepštine koje je osiguralo Ministarstvo zdravlja Turske, danas su u vojni avion tipa A 400M, Turskih oružanih snaga (TSK), utovarene na aerodromu Etimesgut u Ankari.

Pomoć za pet zemalja regije

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić, ranije je zbog pogoršane situacije u Sandžaku, uputila pismo s pozivom za pomoć predsjedniku Turske Erdoganu.

Turska je, odgovarajući na poziv, odlučila pomoći posebno Sandžaku, gdje je u posljednje vrijeme situacija bila sve teža zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom i gdje nedostaje i medicinskog materijala, opreme, ali i osoblja.

Turska je, pored Srbije, 8. juna 2020. godine, uputila pomoć u pet zemalja regije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo i Albaniju.

Izvor: Agencije