Video: Šteta u Veneciji nekoliko stotina miliona eura

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro rekao je nakon novog vala poplava da će šteta u ovom historijskom gradu nakon najgore poplave u posljednjih 50 godina biti nekoliko stotina miliona eura.

“Ne govorimo samo o izračunavanju štete, već o budućnosti grada. Zbog ovoga gubimo stanovništvo”, rekao je Brugnaro novinarima i pozvao Rim da proglasi vanredno stanje.

Premijer Giuseppe Conte trebalo bi da posjeti grad u srijedu, prenosi Beta.

Nivo vode u utorak je dostigao 187 centimetara, što je najviši nivo zabilježen u Veneciji, a samo sedam centimetara manje od najvišeg zabilježenog nivoa u historiji.

“Venecija je na koljenima. Bazilika svetog Marka je pretrpjela ozbiljnu štetu, kao i cijeli grad i njegovi otoci”, napisao je na Twitteru gradonačelnik Luigi Brugnaro.

U Veneciji je kripta ispod bazilike Svetog Marka poplavljena drugi put u historiji, a voda je ulazila kroz prozore i probijala sve odbrane. Koferi turista plutali su po Trgu svetog Marka.

Turisti koji su boravili u prizemlju hotela bili su prinuđeni da preko noći pređu na više spratove.

Poplava je prouzrokovana obilnom kišom koja se poklopila sa punim mjesecom koji je donio visoku plimu, a vjetar ju je nanio na Veneciju.

Također, grad isprepletan kanalima u opasnosti je i zbog porasta nivoa mora uslijed klimatskih promjena.

Najmanje 60 čamaca je oštećeno, kako navode organi civilne zaštite.

Brugnaro je za “dramatičnu situaciju” također okrivio klimatske promjene i pozvao da se ubrza izgradnja barijera na moru.

Pokretne barijere nazvane “Mojsije” imaju za cilj da spriječe poplave.

Međutim, projekat usporavaju kritike ekologa koji smatraju da će time biti uništen ekosistem lagune, kao i prekoračenje troškova i skandal sa korupcijom.

Izvor: Agencije