Video: Spasioci očajnički tragaju za nestalima u poplavi

[Facebook / Nguyen Lan Thang]

Broj poginulih u poplavama i klizištima u sjevernim i centralnim dijelovima Vijetnama porastao je na 54, saopćili su zvaničnici.

Ovo je, kako navodi AFP, jedna od najsmrtonosnijih vremenskih nepogoda koja je pogodila Vijetnam godinama unazad.

Spasioci očajnički tragaju za 39 osoba koje se i dalje vode kao nestale nakon što su ogromne padavine pogodile nekoliko provincija ove sedmice, dok meteorolozi upozoravaju na još jednu veliku oluju koja nadolazi, prenosi Tanjug.

 

[Facebook / Nguyen Lan Thang]

 

Kako je agencija AFP ranije prenijela navode zvaničnika vijetnamske službe za vanredne situacije, smrtni slučajevi zabilježeni su u šest provincija, a sjeverna oblast Hoa Binh, u kojoj je proglašeno vanredno stanje, najugroženija je, sa zasad 17 poginulih i 15 nestalih osoba, dok je iza nje centralna provincija Than Hoa, gdje je poginulo 14 osoba.

“Mobiliziramo sve snage u potrazi za nestalima”, rekao je francuskoj agenciji neimenovani zvaničnik te vijetnamske provincije.

[[{“attributes”:{},”fields”:{}}]]

Zbog velikih padavina i velikog porasta vodostaja, ispusti na brani Hoa Binh otvoreni su kako bi se spriječilo pucanje brane. Ovo otvaranje ispusta najveće je u proteklih deset godina.

Izvor: Agencije