Video: Spašena četvorica tajlandskih dječaka iz pećine

Izvor: Layla Mashkoor via Storyful

Četvorica dječaka, zatočenih dva tjedna u tajlandskoj špilji s nogometnim trenerom, izvučena su u nedjelju na površinu, a akcija spašavanja bit će nastavljena u ponedjeljak, izvijestili su dužnosnici.

Dogovoreno je da ronioci dječake i njihovog trenera na površinu izvode u skupinama.Izvlačenje četvorice dječaka bio je plan za prvi dan akcije, rekao je šef tajlandske službe za izvanredna stanja.

Još se ne zna koliko će misija spašavanja trajati, ali za sada napreduje brže nego što se očekivalo.

Spasioci su u nedjelju odlučili krenuti u opasnu akciju zbog straha od porasta razine vode.

U operaciji spašavanja 12 mladih nogometaša i njihovog trenera sudjeluje 13 stranih i peterica tajlandskih ronilaca.

Nisu više mogli čekati

Vlasti ističu da nisu mogli više čekati zbog vremenskih uvjeta i da bi komplicirana operacija mogla trajati nekoliko dana.

“Vrijeme je dobro. Razina vode je prihvatljiva. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak. Svakog će dječaka iz špilje izvesti dva ronioca jednog po jednog”, rekao je prije početka akcije Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai.

Dijelovi špilje i dalje su pod vodom, pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.

Razina vode unutar špilje snizila se zahvaljujući naporima da se ispumpa, pa će se mnogi dijelovi puta dugog četiri kilometra moći proći hodajući, kazao je Narongsak.

Dječaci u dobrom stanju

Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zatočeni su u špilji od 23. lipnja, kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje.

Australski liječnici u nedjelju su pregledali dječake i ocijenili da su sposobni sudjelovati u operaciji spašavanja, kazao je Narongsak.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do špilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak.

Jedan je tajlanski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s kisikom.

Izvor: Al Jazeera i agencije