Oglasi

Video: Spašavanje civila od ISIL-a

Iračke snage su zabilježile spašavanje iračkih porodica nakon što su borci ISIL-a zauzeli njihovu kuću.

Iračke snage su na videosnimku zabilježile spašavanje iračkih porodica nakon što su borci grupe Islamska država Irak i Levant zauzeli njihovu kuću.

Na snimku se vidi trenutak kad dvije porodice shvate da će preživjeti, zbog čega grle i ljube iračke specijalce koji su ih spasili.

Irački vojnici su ih spasili u odvažnoj akciji nakon što su borci ISIL-a okupirali kuću te porodice u istočnom Mosulu.

"Dvojica bombaša-samoubica su upali u našu kuću prošle noći. Nismo mogli otići, bili smo mrtvi. Krili smo se ispod stepenica od sinoć pa sve do sada", rekao je jedan od spašenih civila.

Tokom razmjene vatre sa borcima ISIL-a na krovu, vojnici su uspjeli da uđu u kuću i oslobode porodice koje su se nalazile unutra.

"Čekali smo na vas svakog sata, moja braćo i moji sinovi. Kunem vam se, svakog sata sam vas čekala i stalno sam gledala na cestu", rekla je jedna od spašenih žena.

Više od 2.000 Iračana bježi iz Mosula svakog dana dok koalicijske snage protjeruju ISIL prema zapadu.

Irački vojnici su stigli do polovine grada.

Bitka za ponovno zauzimanje grada je trajala tri mjeseca, a do sada su izgubljene hiljade života.

Izvor: Al Jazeera i AJ+

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.