Video: Spaljenu grčku zemlju pogodile poplave

Izvor: Eleana Papacharalambous via Storyful

Obilne kiše uzrokovale su tokom vikenda poplave u Ateni, gotovo tjedan otkako su u okolici grčke prijestolnice izbili veliki požari u kojima je poginula najmanje 91 osoba, a za njih 25 još uvijek se traga.

Poplavama je posebice pogođeno središte grada gdje je nekoliko glavnih prometnica blokirano, rekli su vatrogasci, a prenosi agencija dpa.

Vatrogasci i druge službe spašavanja su imali više od 190 intervencija zbog ljudi koje je u podrumskim stanovima ili automobilima zarobila voda koja je brzo nadirala.

Kiša je u nedjelju popodne pala i u Rafini, 20 kilometara od Atene, gdje su požari koji su počeli u ponedjeljak odnijeli desetke života.

Izvor: Niko Niko via Storyful

Uhapšen muškarac pod sumnjom da je izazvao požar

U međuvremenu su grčki mediji prenijeli da je uhapšen muškarac (65) koji je navodno izazvao požar u istočnoj Atici.

Izvor: Giannis Limbaios via Storyful

Istražni organi primili su devet svjedočenja koja ukazuju da je on glavni osumnjičeni za izazivanje požara i mogao bi biti optužen ukoliko se dokaže njegova krivica.

Prema navodima svjedoka, on je spaljivao travu i suho granje na jednom brdu nakon čega su nastale varnice koje su odletjele na okolnu vegetaciju. Zbog visokih temperatura i jakih vjetrova to se ubrzo pretvorilo u veliki požar.

Izvor: Agencije