Video: SpaceX lansirao 60 satelita za superbrzu internetsku vezu

Raketa Falcon 9, lansirana iz Cape Canaverala na Floridi, ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu (EPA)

Američka privatna tehnološka kompanija SpaceX u ponedjeljak je u svemir lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internetsku vezu za korisnike širom svijeta.

Raketa Falcon 9, lansirana iz Cape Canaverala na Floridi, ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu.

Misija, četvrta po redu i poznata kao “Starlink”, ima za cilj postaviti “sazviježđe” satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. maja.

Kompanija Elona Muska planira postaviti gotovo 12.000 “Starlink” satelita u orbitu.

Taj bi se broj, kako prenosi agencija dpa, mogao popeti i do 40.000 satelita, koji će po isteku stoljeća trajanja izgorjeti u Zemljinoj atmosferi, prenosi Hina.

Internet bez zastoja

“Starlink” bi trebao omogućiti dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije online, posebno u ruralnim područjima, a istovremeno bi ostalom stanovništvu koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga ponudio konkurentnu alternativu.

Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama su svedeni na najmanju moguću mjeru.

SpaceX će početi pružati “Starlink” internetsku uslugu 2020. godine korisnicima u SAD-u i Kanadi, a globalnu će uslugu početi pružati nakon 24 odrađene misije.

Izvor: Agencije