Video: Smrtonosni uragan hara Floridom, milioni bez struje

Uragan Irma odnio je prve žrtve na Floridi, gdje su najmanje tri osobe izgubile život, prenose agencije, pozivajući se na ABC News.

Istovremeno je 1,35 miliona stanovnika te američke države ostalo bez električne energije.

Jedan čovjek je poginuo u okrugu Monroe, kada je izgubio nad kamionom kojim je prevozio generator, saopćili su zvaničnici.

Još dvije osobe nastradale su u saobraćajnoj nesreći u okrugu Hardy, na putu po kojem je pljuštala kiša, saopćila je patrolna služba autoputeva Floride.

Vjetar i do 215 kilometara na sat

Udari vjetra na jugu Floride su od 160 do 215 kilometara na sat, zavisno od lokacije.

Približno 100.000 ljudi odlučilo je oluju sačekati u svojim domovima i skloništima.

Ovaj uragan je kasno u subotu po lokalnom vremenu stigao do Floride i zaprijetio skoro čitavoj jugoistočnoj američkoj saveznoj državi nakon smrtonosnog pohoda po Karibima.

Desetine hiljada žitelja ovog poluotoka nalazi se u skrovištima zbog čudovišne oluje, a više od 6,3 miliona stanovnika Floride (što je skoro trećina populacije ove savezne države) dobilo je naredbe da napuste svoje domove.

Za one koji nisu poslušali sada je prekasno za bijeg i spremaju se za udar uragana, koji bi mogao biti najgori u historiji ovog dijela Sjedinjenih Američkih Država.

Moguće i poplave

Više od 190.000 domova na Floridi ostalo je u noći subotu na nedjelju bez struje, a uragan Irma donio je snažne vjetrove s tornadima i obilne kiše.

Prema energetskoj kompaniji, i stanovnici otočja Florida Keys, njih 29.000, također su bez struje, a očekuje se da će nestanak električne energije do kraja dana pogoditi više od milion stanovnika.

Florida je dom za oko 20 miliona ljudi.

Guverner Rick Scott kazao je u subotu navečer kako očekuje da bi nivo mora kod jugozapadnog grada Naplesa mogao porasti 4,5 metara i izazvati poplave.

Na poluotok bi moglo pasti od 25 do 50 litara vode po kvadratnom metru, dok bi otočje Florida Keys moglo zabilježiti 63 litra vode.

Irma je trenutno uragan četvrte kategorije, s vjetrovima brzine do 195 kilometara na sat, no prognostičari očekuju da će ojačati.

Brojne žrtve na Karibima

Očekuje se da će se uragan kretati jugozapadnom obalom Floride tokom nedjelje i pogoditi veće gradove poput Fort Meyersa i Tampe.

Irma, jedan od najsnažnijih uragana u ovom dijelu svijeta ikad, izazvao je velika razaranja na Karibima, koje je pogodio dok je imao najveću snagu i bio pete kategorije.

Odnio je do sada najmanje 25 života.

Izvor: Al Jazeera i agencije