Video: Smrtonosni bombaški napad u Azazu

Izvor: YouTube / SMART News Agency 

Pet osoba ubijeno je kada je autobomba eksplodirala u blizini državnih institucija koje je sirijska opozicija uspostavila u gradu Azazu u blizini granice s Turskom.

Azaz je strateški važna logistička ruta, kojom opozicija dobija materijalnu i vojnu pomoć.

Česta je meta bombaških napada kojima grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) pokušava zaustaviti proces povratka i obnove u pograničnom pojasu s Turskom.

Grad su u nekoliko navrata pokušale zauzeti i postrojbe sirijskih Kurda.

Povlačenje iz pregovora

U međuvremenu, sirijski pobunjenici obustavili su svoje učešće u najnovijoj rundi mirovnih pregovora koji se uz podršku Rusije održavaju u Kazahstanu, a tu odluku su donijeli u znak protesta zbog bombaških napada u Siriji, javlja AFP, pozivajući se na opozicione izvore.

“Delegacija pobunjenika obustavlja učešće na sastancima zbog žestokih zračnih udara na civile. Suspenzija će se nastaviti dok se ne zaustavi bombardiranje na cijeloj teritoriji Siriji”, rekao je pobunjenički izvor u Astani.

Pregovori o prekidu vatre u Siriji održavaju se danas i sutra u glavnom gradu Kazahstana.

U Astanu su stigli pregovarački timovi Sirijske vlade i opozicije, kao i predstavnici Rusije i Turske, zemalja koje jamče provedbu sporazuma o primirju iz prosinca prošle godine.

Dvodnevne razgovore predvodi i koordinira izaslanik UN-a, Steffan de Mistura. Dosadašnja tri kruga razgovora u Astani nisu dali očekivani rezultat, a sukobljene strane i dalje odbijaju direktno pregovarati.

Potrebni rezultati

“Danas ćemo imati bilateralne sastanke. Susrest ćemo se sa svima kako bismo se bolje pripremili za sutra. Jedini komentar na to je da je ovo dan bilateralnih sastanaka, sa svakim posmatračem i svakom delegacijom”, kazao je De Mistura.

“Različite strane, uključene u sukob, posebno Rusija i Turska – glavni pokrovitelji ovog procesa – trebaju bilo kakav rezultat”, izvještava Jamal Elshayyal, reporter Al Jazeere.

Dodaje da su, kada su tek pokrenuti pregovori početkom godine, očekivanja bila velika.

“Mnogo se govorilo o prekidu vatre na terenu, koji će omogućiti uspješne paralelne mirovne pregovore u Ženevi. Astana je trebala biti posljednja stanica na kojoj će se formalno finalizirati prekid vatre. To se nikad nije dogodilo, vidimo da neprekidne borbe traju sedmicama. I ne samo to, u tom periodu je režim predsjednika Bashara al-Assada koristio hemijsko oružje protiv civilnog stanovništva. Stigla su i upozorenja da takvo ponašanje i napadi na civile ubuduće neće biti tolerirani. Stoga ovi razgovori moraju polučiti rezultat. Vjerovatno će biti usmjereni na manje bitne stvari o kojima je lakše postići sporazum. Mnogo je jednostavnije npr. pregovarati o prekidu vatre u nekom određenom području nego pokušati usaglasiti primirje u cijeloj zemlji”, izvještava Elshayyal.

Izvor: Al Jazeera i agencije