Video: Sirijski avioni napali položaje blizu turskog konvoja

 

U zračnom napadu sirijskih vladinih snaga na turski vojni konvoj u sjeverozapadnoj Siriji u ponedjeljak ubijena su tri civila, a ranjeno ih je 12.

Konvoj se, kako je saopćila Ankara, u trenutku zračnog napada približavao prvim linijama odbrane u provinciji Idlib, rekla su dva pobunjenička izvora, koje podržavaju Turska i posmatračka grupa.

Ankara, koja podržava neke pobunjeničke grupe na sjeverozapadu Sirije, smjestila je svoje snage u Idlibu u dogovoru s Rusijom, najmoćnijim saveznikom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U zračnim udarima pogođeni su položaji u blizini turskog konvoja, koji je ostao blokiran na autoputu u sjeverozapadnoj Siriji, nakon što je ušao u pokrajinu Idlib u ponedjeljak, saopćila je ranije Sirijska opservatorija za ljudska prava – SOHR, prenosi Fena.

‘Pomoć pobunjenicima u Khan Sheikhounu’

Ratna nadzorna grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopćila je da je jedan borac iz sirijske frakcije, uz tursku podršku, koja je bila u pratnji konvoja, ubijen, a ostali su ranjeni.

Sirijski državni mediji javili su da je konvoj ušao u Siriju kako bi pomogao pobunjenicima u gradu Khan Sheikhoun, koji se bore protiv napredovanja Vladinih snaga, nazivajući to činom agresije.

Mediji su ranije objavili videosnimak ulaska konvoja u Siriju.

Izvor: Al Jazeera i agencije