Video: Sirijci koriste fosforne bombe za kuhanje

Izvor: YouTube / Step News Agency

Stanovnici dijelova Halepa pod kontrolom pobunjenika izloženi su svakodnevnim napadima ruskih i sirijskih zračnih snaga.

Deseci ljudi su poginuli u višestrukim napadima na Halep proteklih dana.

Sirijski aktivisti objavili su videosnimak koji prikazuje domišljatost stanovnika Halepa, koji neeksplodirane ruske bombe koriste umjesto plina u pripremanju hrane.

Autor snimka se obraća sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i navodi da moraju pripremati obroke i kuhati čaj na fosfornim bombama.

Kritiziranje ruskih napada

Aktivisti opozicione grupe u Siriji često su upozoravali da sirijske i ruske snage koriste i kasetnu municiju.

Kasetne bombe su zabranjene po međunarodnim konvencijama, ali ni Rusija ni Sirija nisu njihove potpisnice.

Organizacija Human Rights Watch je upozorila da sirijske snage koriste zapaljivu municiju, a aktivisti su navodili da je koristi i ruska vojska.

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Turske žestoko kritiziralo ruske napade u Siriji, saopćivši kako je neprihvatljivo da stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koristi sve vrste oružja i municije protiv civila, jednako kao što to radi režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Septembra 2015. godine ruska vojska je počela kampanju, koja je privukla brojne kritike, a koja sadržava zračne udare na zahtjev Assadovog režima.

Izvor: Al Jazeera i agencije