Oglasi

Video: Sin Kim Jong-nama o ubistvu oca

Obavještajni izvori tvrde da je mladić na snimku 21-godišnji Kim Han-sol, koji je nekoliko godina studirao u Mostaru.

Na internetu je objavljen video u kojem mladić, koji tvrdi da je sin ubijenog polubrata sjevernokorejskog lidera Kim Jong-nama, govori da su se on, njegova majka i sestra pritajili nakon ubistva njegovog oca prije mjesec dana.

Izvor iz obavještajne službe Južne Koreje rekao je da je mladić koji se pojavljuje na snimku 21-godišnji Kim Han-sol, koji je nekoliko godina studirao u Mostaru.

Unuk bivšeg sjevernokorejskog lidera Kim Jong-Ila 2012. dao je ekskluzivni intervju za Al Jazeeru Balkans tokom studija na Koledžu ujedinjenog svijeta u Bosni i Hercegovini, ali je govorio isključivo o školi. 

Vlade Holandije, Kine i SAD-a, te četvrta zemlja, koja nije imenovana, pružile su pomoć u zaštiti njegove porodice, navela je grupa Cheollima Civil Defence u saopćenju koje je objavljeno uz video Kim Han-sola. 

Kim Jong-nam ubijen je na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru 12. februara, a malezijska policija tvrdi da je pritom upotrijebljen smrtonosni nervni agens, koji je djelovao 20 minuta. 

Tokom snimka, koji traje 40 sekundi, mladić navodi da je njegov otac ubijen prije nekoliko dana. 

"Trenutno se nalazim sa svojom majkom i sestrom. Nadamo se da će se situacija poboljšati", rekao je bez navođenja lokacije. 

Kako piše Reuters, mladić veoma liči na Kim-Han-sola, koji se u javnosti posljednji put pojavio 2012. godine.

Kim Han-sol sin je druge supruge Kim Jong-nama, koja je živjela u Makau s Kimom pod zaštitom Pekinga nakon što je porodica pobjegla iz Sjeverne Koreje prije nekoliko godina. 

Obavještajna služba Južne Koreje navela je da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un izdao naredbu da se "eliminira" njegov stariji polubrat. 

Južnokorejski i američki zvaničnici saopćili su da su Kim Jong-nama ubili sjevernokorejski agenti, dok Pyongyang negira umiješanost u njegovo ubistvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije