Oglasi

Video: Šef Evropskog parlamenta uskliknuo 'Živjele italijanska Istra i Dalmacija!'

Antonio Tajani izrekao je to u govoru na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve za vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije kod Trsta.

[Antonio Tajani / Facebook]

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani prošlog je vikenda održao govor povodom Dana sjećanja na žrtve za vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije i pri kraju govora rekao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!"

Komemoracija je održana u Basovizzu pokraj Trsta, a u svom govoru Tajani je spomenuo i fojbe.

Na svojem Twitter profilu objavio je kako osjeća moralnu dužnost, s trobojnicom u srcu, da dođe na komemoraciju povodom Dana sjećanja na žrtve za vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi Index.hr.

Na Facebooku je objavio i videosnimku postavljanja vijenaca u Monrupinu.

"Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Talijanima, ubijenima od onih koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijenima jer nisu htjeli spustiti našu trobojnicu", objavio je.

'Sramota koju više ne smijemo vidjeti'

Na njegovom je Facebook profilu objavljena i videosnimka govora.

Tijekom govora Tajani je, među ostalim, kazao da je "Trst grad koji simbolizira nacionalni identitet".

"Kao Talijan, kao patriot, kao predsjednik Europskog parlamenta, učinit ću sve što je u mojoj moći kako bih osigurao da Bruxelles usmjeri pozornost na ono što se dogodilo u ovom dijelu Italije. Tijekom sljedećeg zasjedanja u Europskom parlamentu sjetit ću se tragedije ovih zemalja, tako da će svi znati što se ovdje dogodilo", kazao je, kako prenosi Tportal.

Pri završetku govora uskliknuo je "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!" te dodao kako je "to sramota koju više ne smijemo vidjeti".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.