Video: Sedam mrtvih u napadu na ministarstvo komunikacija u Kabulu

Napad se dogodio nakon nekoliko mjeseci relativnog mira u Kabulu


[Radio Free Europe/Radio Liberty via Storyful]

Najmanje sedam osoba ubijeno je u napadu na afganistansko ministarstvo komunikacija u centru Kabula, čime je prekinuto višemjesečno primirje u glavnom gradu uprkos naporima za otvaranje mirovnih pregovora s talibanima.

Napad je započeo nedugo nakon podneva kada se bombaš samoubica raznio na ulazu u višespratnicu u kojoj se nalazi ministarstvo, u inače prometnom dijelu grada. Nakon toga je započela pucnjava koja se mogla čuti i s veće udaljenosti.

Među mrtvima je četvero civila i tri policajca, dok je osmero civila ozlijeđeno, rekao je vladin zvaničnik.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad

Područje oko zgrade zatvorila je policija, dok se najmanje tri napadača borilo sa snagama sigurnosti nekoliko sati, a napad je okončan kasnije poslijepodne, rekao je Nasrat Rahimi, glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova.

Napad se dogodio nakon nekoliko mjeseci relativnog mira u Kabulu, u vrijeme razgovora SAD-a i talibanskih zvaničnika o postizanju mira i dovršetku sukoba koji u državi bijesne više od 17 godina. 

Zasad nijedna militantna grupa nije preuzela odgovornost za taj napad, izvršen samo nekoliko dana nakon što je otkazan planirani susret između talibanskih zvaničnika i afganistanskih političara i civilnog društva u Kataru. Talibani su objavili saopštenje u kojem odbacuju bilo kakvu upletenost u napad.

Izvor: Agencije