Oglasi

Video: Saudijke dobile vlastitu junakinju stripa

Ona je dio svijeta Revolucije saudijskih djevojaka, odnosno Saudi Girls Revolution (SGR) koji je stvorio - saudijski princ Fahad Al Saud.

Latifa je nova saudijska superjunakinja iz stripa.

Ona je dio svijeta Revolucije saudijskih djevojaka, odnosno Saudi Girls Revolution (SGR) koji je stvorio - saudijski princ Fahad Al Saud.

„Umjetnost bi trebala biti ogledalo“, kaže Saud, tvorac SGR-a.

„Latifa je zapravo jedan od mojih omiljenih likova, lojalna je i jaka, pravedna i ljuta. Mislim kako je ona prava predstavnica velikog broja saudijskih žena koje, mislim, u određenim trenucima trebaju na svoj način nositi se sa velikim preprekama pred sobom i prevazići ih.“

Intelektualna revolucija

Latifa je prva junakinja stripa u SGR svijetu, a cilj ovog projekta je stvaranje ovog okvira priče i razmišljanja za arapske žene.

„Revolucija o kojoj govorim je intelektualna revolucija, ona je o promjeni svjeskog pogleda na saudijske žene, arapske žene, kao i njihovog pogleda na same sebe“, ističe Al Saud.

„Um je jedna stvar koju niko ne može dodirnuti, no ako ga mogu stimulirati i podržati ono što se već dešava, onda neka revolucija počne.“

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.