Video: Satelit Galileo jača položaj Evrope u svemiru

Evropa je trenutno druga svemirska sila u svijetu, tvrdi Massimiliano Salini (EPA)

Lansiranje satelita u svemir [YouTube/Arianespace]

Nakon uspješnog lansiranja četiri satelita u četvrtak, sistem Galileo sada u orbiti ima 18 satelita, a za globalnu pokrivenost potrebno ih je najmanje 24.

Za lansiranje satelita Galileo prvi je put upotrijebljen evropski lansirni sistem Ariane-5.

Novim satelitima ubrzat će se realizacija evropskog sistema za globalnu satelitsku navigaciju Galileo, saopćila je u petak Evropska komisija.

Najnovije lansiranje satelita Galileo pokazuje da je Evropa predvodnik u razvoju svemirskih tehnologija te da sada ima i samostalni pristup svemiru. Galileo će donijeti konkretne koristi građanima, preduzećima i tijelima javne vlasti. Zahvaljujući svojim uslugama precizne navigacije, postat će temelj brojnih usluga, od saobraćaja, poljoprivrede, zdravstvenih usluga, mreža za snabdijevanje električnom energijom, finansijskih transakcija, operacija spašavanja i mnogih drugih”, rekao je potpredsjednik EK-a zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

Potpuno operativan od 2020.

Kao važan dio evropske svemirske strategije, Galileo će, kada postane operativan, znatno pridonijeti tačnosti usluga globalnog pozicioniranja i informacija o vremenu.

U okviru početnih usluga, koje će uskoro postati dostupne, Galileo će olakšavati rad službi za traganje i spašavanje, hitnih službi i policijskih snaga te nuditi slobodno dostupne satelitske podatke o pozicioniranju, brzini i vremenu.

Galileo bi trebao biti potpuno operativan od 2020. godine.

Do tada bi trebao poboljšati signale za automobilsku navigaciju i mobilne telefone, pridonijeti sigurnosti cestovnog i željezničkog saobraćaja te potaknuti istraživanja i razvoj i otvaranje visokotehnoloških radnih mjesta širom Evrope.

Izvor: Agencije