Video: Sanjin Sefić u pritvoru u Sarajevu

Sefić je prvostepenom presudom osuđen na 14 i po godina zatvora (Arhiva)

Pripadnici Sudske policije Federacije BiH u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak proveli su Sanjina Sefića do pritvorske jedinice u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo, nakon što je on ranije izručen iz Srbije.

Sefić, koji se više od dva mjeseca nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, izručen je nadležnim organima Bosne i Hercegovine, potvrđeno je ranije Al Jazeeri iz Granične policije. 

Rješenje o izručenju Sanjina Sefića, kojeg sumnjiče da je automobilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu  i potom pobjegao u Srbiju, potpisala je prije nekoliko dana srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović.

Iz ministarstva na čijem je čelu su izvijestili kako je rješenje proslijeđeno nadležnim organima BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Višem sudu u Novom Sadu.

Sanjin Sefić se sumnjiči da je 10. listopada u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom, automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Tereti ga se za kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi.

Plakati na ulicama Sarajeva

Uoči Sefićevog izručenja, na nekoliko lokacija u Sarajevu jutros su osvanuli plakati s porukama upućenih osumnjičenom.

Građani su poručili kako Sefića nisu zaboravili.

“Sefiću, nismo te zaboravili. Pravda je nedostižna, ali očekujemo najvišu kaznu. Nadležni, budite odgovorni”, “Sad je vrijeme za korak tužilaštva i suda. Pravda nije nadoknadiva, ali tražimo najvišu kaznu”, prenijeli su sarajevski mediji.

Na nekoliko lokacija u Sarajevu osvanuli su plakati s porukama upućenih osumnjičenom

Građani također pozivaju sud na odgovornost i navode da zakonska kazna mora biti zadovoljena.

“Pravosuđe neka od danas radi za one koji nisu živi. Dugo ste štitili one koji su za to krivi. Za Editu i Selmu”, poručuju građani.

Višestruki počinitelj prekršaja

Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, radi se o višestrukom povratniku u počinjenju prekršaja u prometu te remećenju javnog reda i mira.

On je, nakon prometne nesreće, pobjegao u Srbiju, a slobode je lišen 12. listopada u Novom Sadu.

Postupak Sefićevog izručenja provest će pripadnici srbijanske policije, javlja Tanjug.

Njega će na granici preuzeti pravosudna policija koja će ga sprovesti do Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo.

Bosanskohercegovačko pravosuđe vodi postupak protiv još tri osobe koje se dovode u vezu s prometnom nesrećom zbog sumnje da su pomogli Sefiću poslije izvršenja kaznenog djela.

Izvor: Agencije