Oglasi

Video: SAD lansirao interkontinentalnu balističku raketu

Američke zračne snage uspješno su iz Kalifornije lansirale interkontinentalnu balističku raketu bez bojeve glave.

[YouTube/30th Space Wing, Vandenberg AFB]

Američke zračne snage uspješno su iz Kalifornije lansirale interkontinentalnu balističku raketu bez bojeve glave, što je četvrta takva proba ove godine.

Raketa Minuteman III lansirana je iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji, gotovo 200 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa.

U saopćenju zračnih snaga navodi se da će proba pokazati efikasnost, spremnost i tačnost sistema oružja, prenosi Beta.

Najnovija raketna proba izvedena je u vrijeme pojačanih tenzija sa Sjevernom KorejomEPA

Rakete Minuteman se redovno ispaljuju iz baze Vandenberg preko Pacifika ka meti na Maršalskim otocima udaljenoj 6.800 kilometara. Prethodne probe izvedene su u februaru, aprilu i maju.

Najnovija raketna proba izvedena je u vrijeme pojačanih tenzija sa Sjevernom Korejom, koja je nedavno testirala svoje interkontinentalne balističke rakete.

Lansiranje rakete iz Sjeverne Koreje u petak pokazalo je da je veliki dio teritorije SAD-a, uključujući Los Angeles i Chicago, u dometu te rakete.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.