Video: SAD izvodi novu probu raketnog sistema THAAD

SAD će sljedećeg vikenda izvesti još jednu probu odbrambenog raketnog sistema THAAD, koji bi odgovorio prijetnjama Sjeverne Koreje.

Prema navodima američke Obalske straže, lansiranje će biti izvedeno iz kompleksa svemirske stanice na Aljasci, na otoku Kodiak u Tihom okeanu, prenosi AP.

Kako se navodi, američki vojnici trenutno se nalaze u kompleksu za probno lansiranje odbrambenog raketnog sistema THAAD.

Početkom mjeseca Agencija SAD-a za raketnu odbranu uspješno je završila operaciju leta THAAD-18 iz Kodiaka.

Ta proba “potvrđuje sposobnost THAAD-a da presretne balističke rakete srednjeg dometa”, rekao je Chris Johnson, direktor za odnose s javnošću američke Agencije za raketnu odbranu.

THAAD je u martu raspoređen u Južnoj Koreji s ciljem da odvrati nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje. 

Sposobnost Sjeverne Koreje

Američka savezna država Havaji u subotu je saopćila da priprema javnost za mogućnost balističkog raketnog napada Sjeverne Koreje, iako smatraju da je to nevjerovatan scenarij.

Zamjenik komandanta američkog Združenog generalštaba, general Paul Selva, prije nekoliko dana rekao je da Sjeverna Koreja nije sposobna napasti Sjedinjene Američke Države s bilo kojim stepenom preciznosti; ako njihove rakete imaju domet, nemaju neophodnu sposobnost vođenja.

Sjeverna Koreja je početkom mjeseca testirala interkontinentalnu balističku raketu, za koju neki eksperti vjeruju da može dosegnuti do američkih država Aljaske i Havaja, a možda i do američkog sjeverozapadnog Pacifika.

Pjongjang tvrdi da raketa može nositi veliku nuklearnu bojevu glavu.

Izvor: Agencije