VIDEO: Ruski zračni udari krstarećim raketama

Ruska flota u Kaspijskom moru lansirala je u petak 18 krstarećih raketa na sedam položaja u Siriji, prenio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predsjedniku Vladimiru Putinu, javljaju agencije.

“Dana 20. novembra ratni brodovi Kaspijske flote ispalili su 18 krstarećih raketa na sedam ciljeva u provincijama Raka, Idlib i Alepo. Svi ciljevi su uspješno pogođeni”, saopćio je Šojgu.

Kaspijska flota je posljednji put učestvovala u nekoj operaciji u Siriji 7. oktobra.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant pretrpjela je ogromne gubitke uslijed ruske ofanzive, izjavio je Šojgu, dodajući da podaci na terenu pokazuju da je smanjen priliv boraca koji dolaze u Siriju, dok sve više njih bježi iz ratne zone prema sjeveru i jugozapadu.

Udvostručen broj aviona

Tokom protekla četiri dana ruske zračne snage su izvele 522 leta, ispalile više od 100 krstarećih raketa i bacile 1.400 tona bombi različitih tipova, potvrdio je ruski ministar odbrane.

On je dodao kako je u napadu na provinciju Deir ez-Zor, u koji su bile uključene višestruke krstareće rakete, ubijeno više od 600 boraca ISIL-a, prenosi Russia Today.

Šojgu je naglasio kako je udvostručen broj aviona koji učestvuju u operaciji i sada 69 letjelica svakodnevno izvode 143 leta.

Prema naređenju predsjednika Putina, ruska vojska je počela saradnju s francuskim kolegama, potvrdio je Šojgu.

Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak na kojem se vide ruski vojnici koji na aerodromu Khmeimim u Siriji na bombama ispisuju slogane “Za naš narod” i “Za Pariz”.

Te bombe su potom bačene na položaje ISIL-a.

Razgovori ministara

U međuvremenu su ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar John Kerry razgovarali telefonom o potrebi za saradnjom u borbi protiv ISIL-a u Siriji.

U saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da su dvojica ministara razgovarali kako je potrebno da se pokrenu razgovori između Damaska i sirijske opozicije te o potrebi zajedničkog djelovanja u borbi protiv ISIL-a.

Turska je pozvala na sastanak ruskog ambasadora u Ankari, u znak protesta zbog “intenzivnog” bombardiranja turkmenskih sela u Siriji, rekao je u petak novinarima turski premijer Ahmet Davutoglu.

Na sastanku s ambasadorom Andrejem Karlovim Turska je pozvala na hitno obustavljanje ruskih vojnih operacija u blizini turske granice, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije