Video: Ruski napadi krstarećim raketama

 

Napad krstarećim raketama na ciljeve u Siriji [YouTube/Минобороны России]

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke napada krstarećim raketama Kalibr i Oniks na “terorističke ciljeve” u Siriji.

Na snimku se vidi kako se krstareće rakete ispaljuju sa ruskih raketnih korveta te sa kamiona-raketnih lansera sa kopna, nakon čega su prikazani udari projektila u mete u Siriji, što je zabilježeno iz zraka.

Rusija je pokrenula veliku ofanzivu protiv naoružanih grupa na sjeveroistoku i zapadu Sirije. Meta ruskih napada su uporišta u provincijama Idlib i Homs, saopćio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Danas smo pokrenuli opsežnu operaciju kako bismo uništili pozicije Islamske države i al-Nusre u provincijama Idlib i Homs”, kazao je Šojgu na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, navodi novinska agencija Interfax.

Rusija je i ranije tvrdila da vrši napade na grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Front al-Nusru, dok su stvarne mete napada bile umjerene pobunjeničke grupe koje su se borile protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada, navodi britanski Telegraph.

Izvor: Agencije