Video: Ruski mlazni lovac presreo američke izviđačke avione

YouTube/ Ministarstvo odbrane Rusije

Ruski borbeni avion Suhoj Su-27 bio je angažiran kako bi presreo američke izviđačke i patrolne avione iznad Crnog mora, prenosi agencija TASS pozivajući se na saopćenje ruskog Nacionalnog centra za upravu odbranom.

Kako navode iz Centra, u srijedu su sistemi kontrole ruskog zračnog prostora otkrili dvije mete u zraku iznad neutralnih voda Crnog mora kako lete prema ruskoj državi.

„Tada je uzbunjena jedinica borbenog mlažnjaka Su-27 iz jedinice zračne odbrane Južnog vojnog distrikta kako bi se identificirale mete“, piše u saopćenju na koje se poziva TASS.

Poštivanje pravila zračnog prostora

Dalje se navodi kako se ruski avion približio navedenim letjelicama na sigurnu udaljenost i identificirao ih kao izviđački avion RC-135 američkih zračnih snaga i P-8A Poseidon koji je patrolni avion američke mornarice.

TASS piše kako se, nakon što je „skrenuo dva američka aviona od ruske granice, mlazni lovac Su-27 sigurno vratio u svoju bazu“.

„Ruski Su-27 borbeni mlaznjak je izveo let u strogom poštivanju međunarodnih pravila korištenja zračnog prostora. Američki avioni su spriječeni na prekrše rusku državnu granicu“, dodaju u saopćenju.

Izvor: Agencije