Oglasi

Video: Ruski lovac presreo američki izviđački avion

Pentagon je objavio videosnimak na kojem se vidi kako ruski lovac presreće avion američke avijacije iznad Crnog mora.

Pentagon je objavio snimak na kojem se vidi kako ruski lovac Su-27 presreće avion američke avijacije za radioelektronsko izviđanje EP-3E Aries II iznad Crnog mora.

Ministarstvo odbrane Rusije u ponedjeljak je saopćilo da su 29. januara dežurni uređaji za kontrolu zračnog prostora iznad neutralnih voda Crnog mora otkrile nepoznati zračni cilj, koji se približavao granici zračnog prostora Rusije, prenio je Tanjug.

Ministarstvo je navelo da je lovac pratio američki avion "ne dozvoljavajući mu da naruši granicu zračnog prostora Rusije, uz poštivanje svih neophodnih mjera sigurnosti".

'Nesigurno presretanje'

Američki mediji ranije su prenijeli da je riječ o nesigurnom presretanju ruskog aviona, jer se približio na metar i po.

U novembru 2017. saopćeno je da je ruski presretač iznad Crnog mora spriječio američki izviđački avion u namjeri približavanja ruskoj granici.

Sličan slučaj dogodio se i u junu 2017, kad su ruski avioni presreli američki izviđač iznad Baltičkog mora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.