Video: Ruska mornarica pod pratnjom na putu ka Mediteranu

[YouTube/Norwegian Armed Forces]

Oružane snage Norveške objavile su video snimak na kojem se vidi kako norveški brodovi “u stopu prate” ruske ratne brodove koji plove ka La Mancheu i dalje prema Sredozemnom moru.

Brod britanske mornarice “HMS Richmond” je pomagao norveškoj mornarici da prati flotu ruskih brodova između Islanda i Norveške dok su plovili kroz Sjeverno more.

Ranije je objavljeno da će ratni brodovi Velike Britanije pratiti ruski nosač aviona “Admiral Kuznjecov” i druge brodove koji plove Sjevernim morem i La Mancheom ka Sredozemnom moru.

Britanski ministar odbrane Michael Fallon rekao je da će vojska ta plovila pratiti “u stopu”, prenosi Tanjug.

Nosač aviona “Admiral Kuznjecov” i drugi brodovi krenuli su ka jugu od Norveškog mora.

Razarač “HMS Duncan” tipa 45 isplovio je iz Portsmoutha da bi pratio ruske brodove, a razarač “Dragon” uskoro će isploviti kako bi presreo dvije ruske korvete koje plove iz Portugala ka Velikoj Britaniji.

Ruska flota

Kraljevska mornarica redovno prati brodove i u tome ima podršku britanske avijacije, prenosi AP.

Norveška vojska objavila je ranije ove sedmice da je snimila rusku flotu, uključujući i nosač aviona, opaženu uz norvešku obalu na putu za istočni Mediteran.

Stacioniran u Severomorsku, u Barencovom moru, nosač “Admiral Kuznjecov” i sedam brodova u njegovoj pratnji snimljeni su u ponedjeljak u međunarodnim vodama oko Norveške.

“Dobili smo informacije da se kreću prema Sredozemlju”, rekla je glasnogovornica Generalštaba norveške vojske Elisabeth Eikeland.

Dodala je da se ne događa često da toliko mnogo brodova u grupi plovi oko Norveške.

Rusija je u subotu objavila da će “Admiral Kuznjecov”, nosač aviona iz sovjetskog doba, ojačati rusko vojno prisustvo u istočnom Mediteranu, gdje ruske snage učestvuju u ratu u Siriji.

Izvor: Agencije