Video: Rusija tvrdi da ISIL planira nova uništavanja u Palmiri

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da je otkrilo povećanu aktivnost oko sirijskog antičkog grada Palmire, koje ukazuje da borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) planiraju nova uništenja drevnih struktura u gradu.

Objavljeni snimak prikazuje razmjere uništenja dijelova amfiteatra koji su izgradili stari Rimljani, što je zabilježeno u januaru. Drugi dio snimka jest 3D prikaz rekonstrukcije amfiteatra, koji je u septembru napravio ruski Institut za historiju i materijalna dobra.

Sirijska državna novinska agencija objavila je krajem prošlog mjeseca da su borci ISIL-a uništili “fasadu” amfiteatra iz drugog stoljeća, kao i kapiju tetrapilon.

Satelitski snimci koje je analizirala nevladina organizacija posvećena očuvanju kulturnog naslijeđa u Siriji i Iraku pokazuju da su ovi spomenici vjerovatno uništeni pomoću dinamita tokom napada u srijedu.

Borci ISIL-a u decembru prošle godine ponovo su osvojili drevni grad od vladinih trupa, devet mjeseci nakon što su iz njega potisnuti tokom ofanzive koju je podržavala Rusija.

Pripadnici ISIL-a prošle su godine uništili nekoliko drevnih hramova i relikvija u Palmiri.

Izvor: Agencije