Video: Rusija testirala unaprijeđenu antibalističku raketu

[YouTube / Минобороны России]

Ruske zračne snage uspješno su testirale unaprijeđenu verziju svog protivraketnog sistema, ispalivši modernizirani antibalistički projektil s testnog poligona u Kazahstanu.

Snimak testiranja objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Testno ispaljivanje projektila izvedeno je u četvrtak na poligonu Sari Šagan, u kazahstanskoj stepi, navodi rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi Russia Today.

Iako Ministarstvo odbrane nije objavilo o kojoj je vrsti projektila riječ, na snimku se vidi transport cilindričnog projektila na velikom kamionu, te iskrcavanje u silos, a zatim i ispaljivanje.

Navedeno je da su svi ciljevi testa “u potpunosti ispunjeni”.

Rusija je među rijetkim vojnim silama koje su razvile potpuno operativan sistem zaštite od balističkih raketa, poznat kao A-135. Smatra se da protivraketni projektil 53T6, koji je glavna komponenta sistema A-135, štiti zračni prostor oko Moskve.

Prema Ministarstvu odbrane Rusije, sistem koji čine rakete za presretanje i sofisticirani radari za rano upozorenje dizajniran je da nadzire i svemir. Sistem trenutno koriste Ruske zračne snage.

Ovaj test izveden je u periodu kad Washington gradi protivraketni štit u Evropi, prenosi RT.

Nedavno su Sjedinjene Američke Države instalirale protivraketni sistem Aegis Ashore u Rumuniji, čime su potaknule nove tenzije s Rusijom. Poljska će instalirati protivraketni štit 2018. godine.

I dok SAD insistira da se sistemi Aegis Ashore instaliraju kako bi zaštiti evropske saveznike od raketnih prijetnji Irana ili Sjeverne Koreje, Moskva smatra da se ti sistemi vrlo lako mogu modificirati da budu korišteni kao ofanzivno oružje. 

Izvor: Agencije