Video: Rusija će na paradi pokazati robotizirane tenkove

Uran-9 je naoružan je protutenkoviskim raketama, topovima i mitraljezom

[YouTube/Минобороны России]

Rusija će na sutrašnjoj vojnoj paradi povodom Dana pobjede prikazati novi robotizirani tenk Uran-9 i nove oružane sisteme testirane na bojnom polju u Siriji.

“Višenamjenski robotizirani borbeni kompleks” Uran-9 naoružan je protutenkoviskim raketama, topovima i mitraljezom. Mediji prenose da Uran-9 može sam da locira mete, ali da odluku o paljbi donosi komandir vozila, koji sjedi u blindiranom kamionu ne dalje od tri kilometra od Urana-9.

Biće predstavljen i “robotizirani diverzant”, vozilo Uran-6, koje se koristi za čišćenje mina. Uran-6 dokazao se u Palmiri, Halepu i Deir ez Zoru u Siriji, prenosi Tanjug.

Ruska internetska stranica Gazzeta navodi da je Uran-6 korišten za uništenje mina na sigurnoj distanci, što je ruskim snagama omogućilo upad u područja pod kontrolom pobunjenika u Siriji. Ovo vozilo također se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Prvi put na paradi, bit će prikazan terenski pješadijski bagi, namijenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sjedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pješadiju ili specijalne jedinice za primjenu tokom operacija na nepristupačnim terenima.

Uran-9 je naoružan je protutenkoviskim raketama, topovima i mitraljezom

Navodi se da će biti prikazan i novi dron Korsar, koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha. Korsar ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od 10 sati, a može letjeti na visinama do šest kilometara.

Kako je rekao zamjenik ruskog ministra odbrane Juri Borisov, ruske oružane snage posjeduju puno dronova, ali će na paradi biti prikazani samo Korsar i Katran.

Ukoliko vrijeme u Moskvi bude povoljno, očekuje se i prelet lovačkih aviona, bombardera i helikoptera.

Avioni Mig-31 će preletjeti Moskvu noseći nove hipersonične protubrodske rakete Kinzal, koje mogu uništiti i nosače aviona.

Očekuje se da će biti viđen i nevidljivi, stealth lovački aviona pete generacije, ponosa ruske Ratne avijacije, Suhoj 57 (poznat i kao T-50), navode mediji, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

Izvor: Agencije