Oglasi

Video: Rusi s mora gađaju ISIL u Palmiri

Na snimku se vidi ispaljivanje krstarećih raketa s mora, a nakon toga mete na zemlji koje rakete pogađaju.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas videosnimak koji, kako kažu, pokazuje napad na položaje grupe Islamska država Irak i Levant  u sirijskoj Palmiri.

Na snimku se vidi ispaljivanje nekoliko krstarećih raketa s mora, a nakon toga mete na zemlji koje rakete pogađaju.

Ruski državni mediji Sputnjik javlja da su na meti bila skrovišta istočno od Palmire u kojima su se nalazili teško naoružanje i vojnici koji su stigli iz Raqqe.

Daleko od koalicije

Reporter Al Jazeere Rory Challands javlja iz Moskve da je Rusija obavijestila tri zemlje o udarima - SAD, Tursku i Izrael.

"Nijedna od tih država nema naročito blisko savezništvo s Moskvom. No, Rusija, sa svakom od njih ima sporazum o razmjeni određenih informacija. Smatram da je Moskva ovim željela pokazati da ti kanali komunikacije ostaju otvoreni, ali da istovremeno želi djelovati samostalno.

Kada je riječ o njihovom odnosu sa SAD-om, ovi raketni udari nam ponovno potvrđuju da smo i dalje veoma daleko od antiterorističke koalicije na koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pozivao dugo vremena, a koju bi, smatram, želio i američki predsjednik Donald Trump." 

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.