Oglasi

Video: Robot s istančanom vještinom manipulacije objekata

Podizanje i premještanje predmeta je za ljude lak posao, no to je bio problem za dosadašnje generacije robota.

 
Izvor: YouTube/CITRIS

Naučnici sa Univerziteta Berkeley, u američkoj saveznoj državi Kalifornija, proizveli su novu generaciju robota s istančanom vještinom uzimanja i premještanja predmeta bez da ih ošteti, prenosi agencija Anadolija.

Spretni robot DexNet 2.0 prošao je kroz proces takozvanog dubokog učenja i s uspješnošću od 99 posto uzima i premješta predmete nepravilnog oblika poput cipele, boce ili kutije.

Podizanje i premještanje takvih predmeta je za ljude lak posao, a dosadašnje generacije robota suočavale su se s problemom pri takvom zadatku, jer nisu "znale" gdje i koliko stisnuti predmet.

Uskoro u industriji

DexNet 2.0 opremljen je posebnom bazom trodimenzionalnih oblika, koja sadrži više od 6,7 miliona podataka koje robot koristi kao nervni sistem za određivanje načina na koji uzeti i premjestiti predmete nepravilnog oblika.

Taj sistem je usklađen sa senzorom i rukom koja izvršava zadatak.

Svaki objekat koji se stavi pred robota odmah će po zadatom poslu postati predmet njegovog posmatranja i određivanja gdje i kako ga pokupiti.

Skoro nepogrešivi i tri puta brži od svih ranijih verzija, robot DexNet 2.0 bi se uskoro mogao naći i u industriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.